Érvénytelenítené a korrupcióval gyanúsított képviselő EP-jelölését a PDL

Ovidiu Silaghi EP-képviselői jelölésének érvénytelenítését kéri a Demokrata Liberális Párt (PDL). Cristian Preda demokrata párti európai képviselő Martin Schulz EP-elnöknek valamint az Európai Parlament jogi bizottságának írt levelében kérte, hogy érvénytelenítsék Ovidiu Silaghi jelölését, mivel a román jelölt ellen büntetőjogi kivizsgálás indult, ezáltal pedig rontja a testület hírnevét. Preda szerint Silaghi mindössze a román igazságszolgáltatás elleni pajzsként akarja használja EP-képviselői mandátumát.

Ovidiu Silaghi szeptember 3-án mondott le a képviselői mandátumáról, mivel pártja EP-képviselőnek jelölte. A 2012 május és december között a szállításügyi tárcát vezető Ovidiu Silaghi ellen büntetőjogi kivizsgálást kezdeményeztek a hatóságok, Traian Băsescu államfő hétfőn hagyta jóvá a főügyészség ezirányú kérését. A politikust azzal gyanúsítják, hogy miniszteri mandátuma alatt 2012 novemberében 200 ezer euró csúszópénzt fogadott el Nelu Iordache üzletembertől, akit tavaly decemberben vizsgálati fogságba helyeztek egy másik bűncselekmény miatt. Silaghi cserében állítólag megígérte, hogy a minisztérium fennhatósága alá tartozó országos autópálya-társaság (CNADNR) nem bontja fel az üzletember cégével kötött szerződéseket. Nelu Iordache terhelő vallomása szerint az akkor még miniszter Ovidiu Silaghi szatmárnémeti lakásában fogadta őt, és átvette tőle a 200 ezer eurót tartalmazó borítékot.  Vallomásának hitelességét az ügyészek szerint a lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei is alátámasztják.

A Nemzeti Liberális Párt öt mandátumot szerzett a 2009-es EP-választásokon. Ebből két mandátum üresedett meg szeptember elején, ezekre a helyekre jelölték Ovidiu Silaghit és Eduard Hellviget.  

Egy EP-képviselő mandátuma akkor lép hatályba, miután az adott állam továbbította jelöltje nevét az EP-nek. Mielőtt még a munkálatokban részt venne, a képviselő írásban kell nyilatkoznia arról, hogy nem összeférhetetlen a tisztséggel. Amennyiben mégis kiderül, hogy összeférhetetlen a betöltött tisztségével, a mandátumát azonnal visszavonják.  

Sajtóinformációk szerint az Országos Választási Hatóság már azt megelőzően elküldte Silaghi és Hellvig jelölését az EP-hez, hogy a képviselői mandátumukról való lemondásuk megjelent volna a Hivatalos Közlönyben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?