Romániában a lakosság majdnem fele pottyantósba jár

Az Európai Unió szintjén Romániában a legnagyobb az aránya azoknak a polgároknak, akiknek az udvaron van az illemhelye -- mutat rá az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentésében.

A jelentés szerint a romániaiak 40,7 százalékának az udvaron van az illemhelye, Bulgáriában ez az arány csak 25 százalékos. A harmadik helyen Lettország áll, ahol ez az arány 15,8 százalékos. Az ellenkező oldalon Dánia, Spanyolország, Hollandia és Svédország foglal helyet, ahol ez az arány nulla.

Románia a gyerekhalandóság toplistáját is vezeti, a 2011-ben jegyzett 9,4 százalékos aránnyal, bár a helyzet 2001 óta, amikor ez az arány 18,4 százalékos volt, sokat javult. A második helyen Bulgária áll 8,5 százalékkal. Az európai átlag 3,9 százalékos ezer újszülöttre számolva.

A román állampolgárok 29 százaléka él súlyos nélkülözések között, őket csak a bolgárok előzik meg, akik esetében 44 százalékos az arány és a lettek, akiknek 31 százaléka él nehéz körülmények között, mutatnak rá az EB legfrissebb, 2011-ből származó adatai.

A románaiakat csak a lettek előzik meg az orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézsége terén: 2011-ben a romániai nők 9,8 százaléka, a férfiak 14 százaléka mondta azt, hogy korlátolt a hozzáférhetősége az orvosi szolgáltatásokhoz, a legtöbben a túl magas díjakat, a nagy távolságokat, illetve a hosszú várakozási időt említették az okok között.

Románia a negyedik azon országok sorában Litvánia, Lettország és Magyarország után, melyekben a 65. évüket elérő személyek száma a legmagasabb. Az Európai Bizottság figyelmeztet, hogy a gazdasági válságnak jelentős negatív kihatása lehet az európai állampolgárok egészségére és jólétére.

Kimaradt?