Markó: a román szövetség is bátran panaszkodhat a FIFA-nál

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat csak a magyarokat ért sérelmekkel foglalkozik, ezért hozták létre – szögezte le hétfőn  a maszol.ro-nak Markó Attila képviselő azokra a bírálatokra reagálva, amelyek szerint „visszás” volt a jogszolgálat részéről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) panaszkodni a román szurkolók viselkedése miatt, mert ezúttal elsősorban a magyar szurkolók tűntek ki Bukarestben románellenességükkel és agresszív viselkedésükkel.

A FIFA-hoz küldött levél háromszéki megfogalmazóit – Markó Attilát, Tamás Sándort és Antal Árpádot – elsősorban Facebookon támadták többen az eljárásuk miatt, köztük Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatója.

„Egyértelmű, hogy a magyar szurkolók romániai magatartása enyhén szólva kivetnivalót hagyott maga után, de a jogvédelmi szolgálatnak nem az a dolga, hogy a románokat ért sérelmekkel vagy a magyar ultrák viselkedésével foglalkozzon” – mondta Markó Attila, a jogvédelmi szolgálat háromszéki vezetője. Hozzátette: ha a Román Labdarúgó Szövetség vagy bárki más a FIFA-hoz fordul a magyar ultrák ügyében, teljes joggal teheti.

„Sajnos nem elszigetelt esetekről van szó, újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot ”- írták a FIFA-hoz küldött levelükben a háromszéki politikusok.

A levélírók kitértek arra is, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFÁ-tól, hogy a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

Kapcsolódók

Kimaradt?