Boldog szeretne lenni? Költözzön Skandináviába

A dánok, a norvégok és a svájciak a világ legboldogabb emberei, majd őket követik a sorban a hollandok és a svédek – derül ki a Columbia Egyetem friss felméréséből. Összesen 156 ország lakóit kérdezték meg arról, elégedettek-e az életükkel. A sor végére afrikai országok kerültek: Ruandában, Burundiban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Beninben a legboldogtalanabbak az emberek.

Az Egyesült Államok a tizenhetedik helyre került, így megelőzte a hatodik helyezett Kanada, a tizedik Ausztrália, a tizenegyedik Izrael, a tizennegyedik Egyesült Arab Emirátusok és még a tizenhatodik helyet megszerző Mexikó is – derül ki az eredményekről, amelyről a CNN weboldalán írnak.

Az Egyesült Királyság a felmérés szerint a huszonkettedik legboldogabb ország a világos. Németország a huszonhatodik, Japán a negyvenharmadik, Oroszország a hatvannyolcadik és Kína a kilencvenharmadik a sorban.

Az érintett országokból 2010 és 2012 között gyűjtötték az adatokat. Az első rangsort tavaly tette közzé a The Earth Institue a Columbia Egyetemen, és a dánok illetve a skandináv országok már akkor is vezető helyen voltak.

A szakemberek szerint az elmúlt öt évben a világ összességében kicsivel boldogabb és élhetőbb lett, egyes nemzeteknél drámaian zuhant az életszínvonal. Ezzel kapcsolatban Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot említették, mint olyan államokat, ahol az eurózóna krízise miatt romlott a hangulat. Egyiptomban és Mianmarban a bizonytalan belpolitikai helyzet „okoz boldogtalanságot”.

Kiemelték a sokat visszalépő országok közül Egyiptomot, ahol a boldogságindex 2012-ben 4,3-as átlagot mutatott a 2007-es 5,4 után.

Világszintű összehasonlításban sokat javult a hangulat Angolában, Zimbabweban és Albániában. Regionális szinten a latin-amerikai és karibi országok eredményei javultak sokat, egyebek mellett azért, mert visszább szorult náluk a korrupció.

Boldogtalanságot okozhat például a szegénység, munkanélküliség, családi gondok, pszichés betegségek, de egy-egy ország lakóinak hangulatán különösen sokat ronthatok a krónikus mentális betegségek. Egy boldogabb világhoz ezért új megközelítésből kell kezelni a lelki bajokat – hívták fel a figyelmet a kutatást végző szakemberek.

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarország és Románia hanyadik helyen van a friss rangsorban.

Kimaradt?