Hétvégi kutyaparádé a marosvásárhelyi Ligetben (GALÉRIA)

Kis- és nagykutyák, ritka és közismert fajok méretkeztek meg a kutyaszakértők előtt szombaton és vasárnap Marosvásárhelyen a Ligetben.

A nemzetközi ebkiállításon, amelynek hagyománya van Marosvásárhelyen, a romániai kutyatartók mellett többek közt Magyarországról, Lengyelországból, Oroszországból, Finnországból, Norvégiából, Olaszországból, Horvátországból, Ausztriából érkeztek a szebbnél szebb, jól fésült, felkészített, korábban már díjazott, vagy első alkalommal versenyző kutyák. 

A több mint 200 kutyafajt külföldi – köztük magyarországi, svájci, norvégiai, lengyelországi, franciaországi –  bírók segítségével rangsorolták. Az állatok egyszerre több helyszínen mutatkoztak be, a marosvásárhelyiek érdeklődése közepette. Egy belépő ára felnőtteknek 16, gyerekeknek 8 lej volt.

A Ligetben divatos kutya-öltözékeket, pulóvereket, kabátkákat, mellényeket is lehetett kapni. Az erre szakosodott vállalkozók külön standokon kínálták a kedvencek számára a kötött ruhadarabokat, rózsaszín, kék, zöld, barna, csíkos, mintás, selyem, bőr és textil kombinációjú, bélelt, átmeneti, téli, hétköznapi, alkalmi, sportos, vagy elegáns viseleteket. De különféle játékok is sorakoztak a kínálatban, a gumicsonttól kezdve a gumi- vagy a plüssmackóig, kispárnák, takarók, ágyneműk.

A maszol.ro figyelmét két különleges fajta keltette fel, egy kis- és egy nagytestű kutya, tájainkon kevésbé vagy talán egyáltalán nem ismert. Az egyik az óangol juhászkutya, amelyet Magyarországról hoztak versenyezni. Éppen a kutyafodrász fésülte, készítette a frizuráját, hogy a versenyre tökéletes legyen külsejében is.

A 37-38 kilós világ- és Európa-bajnok, két és fél éves állatról megtudtuk, hogy őse valaha pásztorkutya volt, amely Angliában a juhokat őrizte, illetve a kikötőbe kísérte és miután felterelte a hajóra azokat, egyedül kellett hazatalálnia, ami nemritkán többnapos túrát is jelentett. A valamikori “bobtail”, azaz csonkoltfarkúak közé tartozott, mivel munkakutya volt, nem kellett adót fizetni érte. Most már törvény tilos a kutyák farkának a csonkolása, így a bobtail megnevezés is megszűnt. “Óvóbácsi” kutyának is nevezik, terápiára is használják, mert bár ma már nem őriz juhokat, a munkát, a feladatot igényli.

A másik kutya, amely elnyerte a maszol.ro tetszését, a kiállításon egyedüli pomerániai törpespitz volt, amelyről a marosvásárhelyi tulajdonosa elmondta, az öthónapos kutyust nem versenyezni vitte ki a ligetbe, csak sétálni és „szocializálódni”. A fehér szőrű, másfél kilós csöppséget Dél-Koreából rendelte gazdija interneten, megvárta, hogy megszülessen, elérje a négyhónapos kort és csak azt követően hozatta Romániába, ahol, tudomása szerint, egyetlen példánya fajtájának.  A kiskutya, amely a gyerekeknek is nagyon tetszett, várhatóan két és fél kilogrammra nő meg, legmagasabb korában eléri a 22 centimétert. Intelligens, jól nevelhető, gazdájához hűséges kis állat. 

Kimaradt?