Referendum: Aspazia Cojocaru bírónő volt a mérleg nyelve

Az alkotmánybíróságban a Szociáldemokrata Pártot (PSD) „képviselő" egyik bíró, Aspazia Cojocaru volt a mérleg nyelve a referendumról szóló, minősített többséggel hozott döntés meghozatalában – nyilatkozta a gandul.info-nak Ion Predescu.

Az alkotmánybíróság tagja – aki korábban a PSD szenátora volt – elmondta: a referendum érvényessé nyilvánítása mellett jómaga, illetve Acsinte Gaspar és Tudorel Toader szavaztak. A többi hat bíró – köztük Puskás Bálint, az RMDSZ volt szenátora is – úgy ítélték meg, hogy a népszavazás érvénytelen volt.aspazia-cojocaru

„Mi küzdöttünk, ahogy csak tudtunk, de végül így alakult. Vegyék csak elő a kormány adatait, a számok egyértelműek" – mondta a bíró a portálnak.

Aspazia Cojocaru felháborodottan értesült kollégája nyilatkozatáról. „Mi az, hogy én voltam a mérleg nyelve? Ez nem jogi fogalom. Ha egyszer megállapítottunk egy érvényességi küszöböt és ez nem teljesült, mit tegyünk? Szegjük meg a törvényt? Én ezt nem tehettem meg" – nyilatkozta a bírónő az Evenimentul zileinek.

Ion Predescunak pedig azt üzente: „Mondják meg neki, hogy folytassa egyedül a küzdelmét. Én nem akarom megszegni a törvényt, nem akarok börtönbe kerülni!"

A 66 éves Aspazia Cojocarut 2004-ben választották meg kilenc évre az alkotmánybíróság tagjának és az első nő volt a taláros testületben.

Kimaradt?