Aláírásgyűjtést kezdtek a temesvári Hűség szobra ellen

A Temes megyei RMDSZ aláírásgyűjtést kezdeményezett a Hűség Emlékműve tervezett köztéri elhelyezése ellen. A magyar közösség számára sértő emlékművet a polgármesteri hivatal tervei szerint az ősz folyamán helyeznék el a volt Lahovary téren. Felkérnek minden felelős magyar személyt, intézményt, egyházat és civilszervezetet, hogy támogassa a kezdeményezést.

A Temes megyei RMDSZ meggyőződése, hogy azon a Temesváron, amely 1989-ben egy új szabadságharc kezdetének a színhelye volt, az emlékműnek a mai helyén kell maradnia, a temetőben és nem kerülhet közterületre.

A tiltakozáshoz online is lehet csatlakozni.A három napja indított petíciót eddig hatvanan írták alá.

Az aláírási íveket Temesváron lehet kérni a belvárosi, az Új Ezredév és a fratéliai református templomoknál, valamint az vöröscsárdai imaháznál, a Magyar Házban, a HETI ÚJ SZÓ szerkesztőségében, illetve az RMDSZ-irodában, a Mária téri  Könyvesboltban, a Bartók Béla Elméleti Líceum titkárságán és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegyirodájában.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere idén július 26-án aláírt egy területrendezési munkálatokról szóló szerződést, amely korszerűsítené a forgalmat a város egyik történelmi terén, a ma Nicolae Bălcescu nevét viselő egykori Lahováry téren.

A tér átalakítása több szakmai vitát is gerjesztett, viszont a polgármester a térrendezési terv bejelentésével egy időben arról is nyilatkozott, hogy a téren létrehozandó körforgalmon belül felállítaná a „Hűség emlékművét”, amelyet Ferenc József császár ajándékozott Temesvárnak 1853-ban hálája jeléül az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején tanúsított ellenállásért. Az emlékmű allegorikus alakok által dicsőítette a város lakosságának a Habsburg-ház iránt mutatott hűségét, a magyar szabadságharcosokat viszont szörnyalakok jelképezték. A város magyar lakosságának követelésére a szörnyalakokat 1885-ben eltávolították, majd az emlékművet 1936-ban a Lippai úti temetőbe költöztették az akkori román hatóságok. A megmaradt obeliszk azóta is itt található.

Habár mai formájában az emlékmű nem tartalmazza a magyarok számára sértő szörnyalakokat, a szobornak az eredeti üzenete továbbra is érvényes: az abszolutizmus és a zsarnokság győzelmét dicsőíti az igazságért és szabadságért vívott győzelemmel szemben.

Kimaradt?