Hivatalos: nem félünk a cigisdoboztól

Nem igazán hatnak a cigisdobozokra nyomtatott, elrettentő szándékú képek a tizenéves dohányosokra, derül ki egy brit tanulmányból. A Stirlingi Egyetem 2800 diákot kérdezett meg erről.

A 11 és 16 év közötti dohányzó fiatalokra alig van hatása a cigarettásdoboz alján levő fotónak, ezt két vizsgálat összevetésével derítették ki. Mivel az Egyesült Királyság harmadik Európai Uniós államként 2011-ben vezette be a figyelmeztető szövegeket lecserélő képeket a dobozokon, egy korábbi, 2008-as, és egy 2011-es felmérést vettek figyelembe, amelyből kiderült, az új szabályok bevezetése óta jelentősen lecsökkent a figyelemfelhívás hatása.

Ez elsősorban a veterán cigarettásokról szól, az új, tapasztalatlan dohányosok figyelmét valóban jobban felkeltette a vizuális figyelmeztetés, mint a szöveg. A kutatást vezető dr. Crawford Moodie azt is elmondta, oda kellene figyelni arra, hogy a fotókat állandóan cseréljék, különben az emberek megszokják azokat, és még ennyire sem fognak törődni velük. Az sem hatékonyabb, hangzott el, ha a fotók méretét növelik, az államok elsősorban azokra az árusokra kell odafigyeljenek, akik kiskorúakat is kiszolgálnak, illetve le kell csapniuk az illegális termékekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?