Antonescu: Băsescu „törvénytelen" államfő

Tudomásul veszi Crin Antonescu, a Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke az alkotmánybíróság döntését, amely érvénytelenítette a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló júliusi népszavazást, ugyanakkor igazságtalannak tartja azt, és Băsescut politikai értelemben törvénytelen államfőnek tekinti.

Antonescu, aki másfél hónapon át töltötte be ideiglenesen az államfői posztot, azért tartja igazságtalannak a bírói testület kedden elfogadott határozatát, mert az figyelmen kívül hagyja a választók "valódi" többségét képező 8,5 millió ember véleményét.antonescu

A politikus szerint az alkotmánybíróságnak azért kellett volna érvényesnek nyilvánítania a népszavazást, mert legalább 2,5 millió állampolgárt nem kellett volna figyelembe venni az érvényességi küszöb megállapításakor.

Crin Antonescu közölte: korábbi ígéretei ellenére nem lép ki a politikából. Erre az USL társelnöke az államfő felfüggesztésének parlamenti vitájakor tett ígéretet.

A politikus bírálta az Európai Unió döntéshozóit és üzent az Egyesült Államoknak is. „Bár az EU- és NATO-tagok vagyunk, senki sem diktálhat nekünk úgy, mintha gyarmat lennénk!" – fogalmazott Antonescu, utalva arra, hogy korábban Brüsszelből és a Fehér Házból is figyelmeztető jeleket kapott az USL.

Az USL társelnöke elutasította azt az újságírói felvetést, miszerint a politikai válság a gazdaságnak is károkat okozott. A politikai válság negatív gazdasági hatásairól korábban Mugur Isărescu jegybanki kormányzó is beszélt. „Nem érdekelnek Mugur Isărescu kommentárjai!" – jelentette ki.

Kimaradt?