Hová utazzunk amerikai elnököt nézni?

Ha Obama elnök tartja a tempót, előző két kollégája nyomába tud érni a meglátogatott idegen országok számával, írja a Time.com. Clinton és Bush ugyanis 74 különböző államba repült nyolc éves mandátuma alatt, Obama jelenleg a negyvenharmadiknál tart.

A sort Theodore Roosevelt kezdte meg, aki a Panama-csatorna munkálatait vizsgálta meg, a gyakoribb elnöki látogatások csak később váltak szokássá. Franklin D. Roosevelt már tizenhét különböző államba tette be a lábát, összesen 52 alkalommal, rekordját csak az idősebb Bush döntötte meg, aki hatvan repülőutat vállalt be. Habár Bill Clinton sem kutya a maga 133 utazásával, a soron következő elnökök igazi kihívója George W. Bush, a maga 140-es eredményével.

Az amerikai elnökök leginkább az Egyesült Királyságot preferálták: ide összesen 58 hivatalos vizitet tettek, Franciaországba, a második legnépszerűbb államba már csak 44-et. Kanadát 33-szor, Németországot és Mexikót pedig is 33-szor látogatták meg. A Vatikánba 19 alkalommal látogattak el.

Romániát négy elnök látogatta meg, összesen öt alkalommal. Az első amerikai vendégünk Richard Nixon volt, aki 1969-ben találkozott a Kárpátok Géniuszával, ezt a gesztust 1975-ben ismételte meg Gerald R. Ford. A következő látogatás már csak 1997-ben zajlott, Clinton elnök után pedig Bush látogatott el hozzánk, 2002-ben és 2008-ban.

Magyarország egy ponttal mögöttünk áll: senki nem kereste fel otthonában Kádár Jánost. Idősebb George Bush, az első amerikai elnök, aki az országba látogatott, éppen a vezető halála után öt nappal érkezett, később Clinton tartotta a kapcsolatot, 1994-es és 1996-os vendégeskedése során, majd ifjabb Bush, 2006-ban.

Érdemes górcső alá venni azt is, hogy romániai és magyarországi vezetők hogyan viszonyultak az Egyesült Államokhoz. Románia már 1967-ben megkezdte a látogatásokat, Ion Gheorghe Maurer államfő személyében, Ceaușescu, Iliescu és Năstase három-három, Constantinescu és Băsescu két-két alkalommal jártak Amerikában.

Magyarország részéről 1946-ban Nagy Imre már megkezdte a sort, Grósz Károly 1988-as látogatásáig pedig nem történt újabb vizit. Göncz Árpád hat alkalommal, Antall József és Medgyessy kétszer, Gurcsány Ferenc egyszer, Orbán Viktor pedig, első mandátuma alatt, kétszer járt az Egyesült Államokban hivatalos ügyben.

 

 

Kimaradt?