Figyelmeztették a magyarokat is anyázó színészt

Figyelmeztetést kapott a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşeanu színház vezetőségétől az a színész, aki melegebb éghajlatokra küldte mindazokat, akik nem szavaztak az államfő leváltását célzó referendumon és a magyarokat hibáztatta a népszavazás sikertelenségéért.

Sebastian Marina színész Facebook bejegyzése sokaknál kiütötte a biztosítékot, a vulgáris, nyomdafestéket nem tűrő stílusa miatt. Az eset kapcsán Antal Árpád polgármester kifejtette: „nem világos ezek után, miként biztosíthatná a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal továbbra is Sebastian Marina fizetését”.Sebastian Marina - magyarellenes bejegyzes

A polgármester leszögezte: nem a színész politikai üzenetét kifogásolja, hanem a vulgáris hangnemét, amely akkor sem megengedhető, ha egy közösségi oldalon közölte. Ezért arra kérte a román színházi társulat vezetőségét, hogy hozzon döntést a színész ügyében.

Horaţiu Mihaiu színházigazgató szerint az etikai bizottság vizsgálta az esetet, és figyelmeztetésben részesítette Sebastian Marinát. Figyelembe vették, hogy a színésznek nem voltak más fegyelmi kihágásai, és a közfelháborodást látva törölte bejegyzését, majd elnézést kért a hangnemért.

A színházigazgató szerint Sebastian Marina kirúgása túl drasztikus lett volna, és a társulat amúgy sem hiányolhatja egyetlen színészét sem. Horaţiu Mihaiu leszögezte: színháza a toleranciát és értelmiségi szintű beszédet promoválja, ezért elítéli a színész vulgáris, durva megnyilvánulását, amely nem méltó egy közszereplőhöz.

Kimaradt?