Borboly Csaba blogbejegyzése: „Na végre!”

„Megszületett a döntés, Băsescu visszatérhet. Ez fontos történés, és kedvező az erdélyi magyarság, az RMDSZ számára, de ami ennél is fontosabb: vége a bizonytalanságnak" – kommentálta kedden a blogján az államfő leváltásáról szóló referendum ügyében hozott alkotmánybírósági döntést Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke reményét fejezte ki, hogy Crin Antonescu ideiglenes államfő betartja korábbi ígéretét és befejezi a politizálást. „Mi itt Székelyföldön nagyon örülnénk, mert Antonescu és csapata megmérgezte az RMDSZ és a PNL közötti jó kapcsolatot, és Antonescu számtalanszor megsértette az erdélyi magyar közösséget" – írja a politikus.borboly

Borboly a Szociáldemokrata Párt (PSD) szempontjából racionális lépésnek tekintené a szociáldemokraták és a liberálisok alkotta Szociál-Liberális Szövetség megszűnését. Azzal érvel, hogy ha maradnak a jelenlegi támogatottsági adatok, a PSD önmaga is képes lesz novemberben kormányt alakítani még akkor is, ha nem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát.

„A PDL-t – akármilyen átnevezéseken, szövetségkötéseken megy át – nem látom esélyesnek novembertől arra, hogy meghatározó kormánytényező legyen, ugyanis olyan súlyos csapást szenvedett el az önkormányzati választáson, amelynek kiheveréséhez évek kellenek" – véli Borboly.

A székelyföldi politikus meggyőződése, hogy az alkotmánybíróság keddi döntésével az RMDSZ mozgástere bővül. „Az USL szétesése esetén novembertől reális esélyünk lesz a kormányzati döntések, a törvényhozás befolyásolására" – állapította meg a tanácselnök.

Kimaradt?