Verespatak-bizottság vitatja meg a parlamentben a kormány tervezetét

Külön bizottság alakul a parlamentben a verespataki beruházásról szóló törvénytervezet megvitatására – közölte a szerdai kormányülés előtt a miniszterelnök. „A kormánynak van annyi bátorsága, hogy tegye a kötelességét” – üzente Victor Ponta a jogszabály bírálóinak.

Mint ismert, a törvénytervezet a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól. A jogszabály, illetve az egyezmény szövegét kedden este feltették az országos jelentőségű beruházások honlapjára is.

Ezek értelmében a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot.

A törvénytervezet kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást. A kitermelés után a román államot megillető járadékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni.

A befektető vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket, és hozzájárul a verespataki közösség fenntartható gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

Azt még nem tudni, hogy az RMDSZ kiket delegál a Verespatak-bizottságba. Kelemen Hunor szövetségi elnök azonban korábban a maszol.ro-nak leszögezte: az kizárt, hogy az RMDSZ frakciói testületileg megszavazzák a törvénytervezetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?