Jövőre a beteg választhatja meg, milyen orvosságal kezeljék

Jövő évtől a beteg választhatja meg, milyen gyógyszerrel kezeljék a betegségét - mondta Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kedden. Közlése szerint 2014-től keretszerződést vezetnek be ennek szabályozására.

Az egészségügyi minisztérium tervezetet dolgozott ki erről a Nemzetközi Valutaalappal. Ecszerint az orvosnak tájékoztatnia kell a betegét, milyen hatókörű, generikus és milyen célzott hatású gyógyszerekkel kezelhető egy adott betegség. Ezek ismeretében maga a páciens dönt, hogy milyen gyógyszerrel szeretné kezeltetni magát.

Az érvényes törvény értelmében ha nincs raktáron az a gyógyszer, amelyet a beteg választ, a gyógyszertáraknak 24 órán belül biztosítaniuk kell a kért orvosságot. Csakhogy legtöbbször a páciens nem él ezzel a jogával, így ahelyett, hogy esetleg egy napot várna a gyógyszerre – ott, ahol ez lehetséges -, inkább más patikákhoz fordul. A tervezet szerint abban az esetben, ha egy, az egészségügyi biztosítóval szerződött gyógyszertár nem biztosítja a szükséges készítményt 24 órán belül, a beteg feljelentheti a patikát a biztosítónál, az pedig szankcionál.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: regionális egyeztetéseket folytat az egészségügyben tervezett újításokkal és reformokkal kapcsolatosan. Ilyen az orvosok bérezése, az orvosi műhibákkal kapcsolatos jogi felelősségek tisztázása, valamint az egészségügyi alapcsomag. A keddi találkozón olténiai települések képviselőivel egyeztetett a tárcavezető.

Kimaradt?