Antonescu Szíriáról: ha háború lesz, ott leszünk a frontvonalban

„Románia egy Szíriával való háború esetén ott lesz a frontvonalban” – erről biztosította Crin Antonescu, a szenátus nemzeti liberális párti elnöke Zeev Elkin izraeli külügyminiszter-helyettest egy kedd esti találkozón, ahol Bukarest álláspontja is szóba került arra az esetre, ha Szíriában katonai beavatkozásra lesz szükség.

A megbeszélést követően Antonescu elmondta: a jelenleg Szíriában dúló konfliktusok mellett nagyon aggasztó a vegyi fegyverek széleskörű bevetésének lehetősége is, ezért arról biztosította az izraeli külügyminiszter-helyettest, hogy ha az Egyesült Államok és szövetségesei katonai beavatkozásról döntenek, „Románia a beavatkozás parlamenti támogatása tekintetében a frontvonalban lesz”. A szenátus elnöke kifejtette: a parlamentben egyetértés van arról, hogy Szíriával kapcsolatosan Bukarestnek nem csak politikai, de erkölcsi kötelezettségei is vannak.

Zeev Elkin izraeli külügyminiszter-helyettes szerint Izrael – mint a térség legstabilabb állama – aggódik a szíriai konfliktus miatt, melyben nők és gyerekek ellen is vegyi fegyvereket használnak. Közölte: ilyesmi bárhol megtörténhet, amennyiben nem tesznek ellene megfelelő lépéseket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mi történhet Iránban, amennyiben ennek az államnak is lesznek vegyi fegyverei. „Irán annak a Szíriának a támogatója, amely vegyi fegyvereket vet be saját polgárai ellen. Mi történhet majd Iránban, ha ő is rendelkezhet hasonló fegyverekkel?” – tette fel a kérdést. Hozzátette: habár mindössze néhány hónap áll a rendelkezésükre, ezt a veszélyt el lehet hárítani.

 

Kimaradt?