A történelmi városközpontok felújítását szorgalmazza Cseke Attila

Erdély és Románia számos városának történelmi központjait korszerűsítené Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő benyújtott törvénymódosító indítványa, amely egy olyan finanszírozási programot indítana be, amely a belvárosok épületeinek felújítását célozná.

A 28/2013-as sürgősségi kormányrendelet - amely a helyi fejlesztéseket szabályozó országos programokat hagyta jóvá - kiegészítéseként megfogalmazott törvényjavaslat azon műemlék-épületek felújítását célozza, amelyek magán vagy önkormányzati tulajdonban vannak.

Cseke Attila elmondta, hogy hasonló kérelemmel fordult tavaly a Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy anyagi támogatást nyújtó országos programot vezessen be, de mivel ez nem történt meg, szükségesnek tartotta a törvénymódosító javaslat mielőbbi megfogalmazását.

„A nagy hagyománnyal rendelkező történelmi városközpontok műemléképületeinek felújítása nincs megoldva, mindez turisztikai, városfejlesztési és nem utolsó sorban a helyi közösség szempontjából hátrányos helyzetet teremt városaink számára” – fogalmazott Cseke. A módosító indítványban az eddig finanszírozott programokat kiegészítenék egy olyan programmal, amely a történelmi városközpontok finanszírozására adna lehetőséget. A városközpontokban lévő épületek kisebb számarányban tartoznak az önkormányzatokhoz, míg nagyobb részük magántulajdonban van. „Nagyon sok esetben a tulajdonosoknak nincs saját anyagi forrásuk arra, hogy kellőképpen felújítsák ezeket az épületeket, ebből adódóan törvénymódosító javaslatban azt szeretném kieszközölni, hogy az állam hozzon létre egy olyan finanszírozási alapot, amely részfinanszírozást nyújtana a tulajdonosoknak” – fogalmazott a képviselő.

A tervezetben ötven százalékos finanszírozásra gondoltak a Fejlesztési Minisztérium és az állami költségvetés részéről, harminc százalékos támogatást a helyi önkormányzat részéről illetve ott, ahol magántulajdon van, a tulajdonosnak is húsz százalékkal kellene hozzájárulnia a felújítási folyamat kivitelezését célzó anyagi vonzatokhoz.

Ami a támogatás kivitelezését illeti, egy pályázati rendszer keretében működne, és ezáltal összehangoltan lehetne egy sokkal vonzóbb látképet nyújtani a történelmi városainkról. „Nagyszeben példája mérvadó kell hogy legyen minden történelmi városnak, hiszen a város sokat fejlődött, fellendült a turizmusa és mindez nagymértekben a felújított városközpontnak köszönhetően” – mutatott rá Cseke.

Az elmúlt években számos javaslat született ezen épületek felújításának kivitelezésére, ám Cseke Attila szerint az általa javasolt módszer a járható út a történelmi belvárosok épületeinek a felújítására. 

Kimaradt?