Máté parlamenti állásfoglalást kér a Gyulafehérvári Nyilatkozatról

Parlamenti állásfoglalás elfogadását szorgalmazza Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Gyulafehérvári nyilatkozat III. 1. pontjában megfogalmazott előírások gyakorlatba ültetéséről.

A gyulafehérvári nagygyűlésen közfelkiáltással elfogadott dokumentum hivatkozott pontja egyebek mellett anyanyelvi oktatást, ügyintézést, és igazságszolgáltatást ígér az erdélyi nemzeti kisebbségeknek.

Máté András a maszol.ro-nak elmondta: kezdeményezésének hátterében az áll, hogy Traian Băsescu államfő nemrégiben tett szlovákiai látogatásában azt nyilatkozta, hogy Románia hallani sem akar a kollektív jogokról. „Holott a Gyulafehérvári Nyilatkozat többek között a kisebbségek számára biztosított kollektív nyelvhasználati jogokról szól” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint javaslatát az indokolja, hogy Románia sorozatosan megszegi a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájában foglaltakat. E nemzetközi egyezmény szerint a bukaresti parlamentnek meg kell teremtenie az anyanyelven történő igazságszolgáltatás – a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltak szellemiségével egyező – feltételeit megteremtő törvényes keretet.

Máté javaslattervezete kitér arra is, hogy a parlament időszakos jelentést vár a kormánytól az állásfoglalásban megfogalmazott célkitűzés teljesítésének, illetve az elfogadott jogszabályok gyakorlatba ültetésének állapotára, ütemére vonatkozóan.

Állásfoglalás-tervezetét kedden nyújtotta be a frakcióvezető, a házbizottságok együttes ülésén dől el, hogy a parlament elé kerül vagy sem. Máté bizakodó. „Nem hinném, hogy a képviselő és szenátor kollégáim ellent szeretnének mondani a Nagy Románia megalakulását szentesítő Gyulafehérvári Nyilatkozatnak” – mondta a maszol.ro-nak.

Kimaradt?