RMDSZ-prioritások a parlamentben: régiók, autópálya, decentralizáció

Az RMDSZ képviselőházi frakciója továbbra is kiemelten kezeli mindazokat a törvénytervezeteket, amelyek a szövetség képviselői nyújtottak be, és amelyek megoldásokat javasolnak a magyar közösségek mindennapjaira – közölte hétfőn, az őszi parlamenti ülésszak első napján Máté András.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint prioritásaik között szerepel az RMDSZ által korábban benyújtott, fejlesztési régiókra vonatkozó törvénytervezet elfogadtatása, amelyben 16 fejlesztési régió létrehozását javasolják, és amelyek nem rendelkeznek közigazgatási jogkörökkel. „Úgy vélem a fejlesztési régiók létrehozásáról mielőbb kell tárgyalni annak érdekében, hogy az alkotmánymódosítás mentén kialakuló viták ne befolyásolják mindezt” – mondta a politikus.

Máté szerint a költségvetési tervezet vitája során az RMDSZ továbbra is szorgalmazni fogja az erdélyi autópálya megépítésére elkülönített pénzalap létrehozását. A decentralizációs törvénytervezet hasonló prioritásokat élvez, valamint továbbra is szorgalmazzák egészségügyben történő anyanyelvhasználatra az és az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó tervezetet.

Kimaradt?