Ötezer magyar elsősnek ad ösztöndíjat a Rákóczi Szövetség

Több mint 3500 felvidéki, csaknem 1400 partiumi és mintegy 350 délvidéki magyar iskolakezdő részesül a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjában, a juttatásokat keddtől adják át - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az ösztöndíjakat decemberig több mint száz felvidéki, ötven partiumi és harminc délvidéki településen tervezi átadni ünnepélyes keretek között a szövetség. A juttatások átadása kedden Kassán, a Márai Sándor Alapiskolában kezdődik.

Kitértek arra, hogy az előzetes beiratkozási adatok szerint nem csökken a magyar iskolakezdő gyermekek száma az előző évekhez képest Szlovákiában.

A Rákóczi Szövetség a 2004-ben kezdődött beiratkozási programjának keretében minden felvidéki magyar iskolakezdőt ösztöndíjban kíván részesíteni.

A felvidéki tapasztalatokra alapozva a Rákóczi Szövetség az idén kiterjesztette programját a Bihar megye mintegy 1400 magyar iskolakezdőjére, illetve a Délvidék 31 szórványtelepülésének csaknem 350 magyar iskolakezdőjére, tekintettel a térségekben tapasztalható asszimilációs folyamatokra - jelezték.

Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amelyet támogatási szerződés keretében vehetnek át a diákok szülei. Kiemelték: a program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére.

A program minden év decemberében kezdődik az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésre hívják fel a szülők figyelmét.

Kimaradt?