Borbély László nyitotta meg a marosludasi magyar napokat

A marosludasi alpolgármester Kiss István, valamint a csíkszeredai főkonzul Zsigmond Barna Pál jelenlétében nyitotta meg  a marosludasi magyar napokat Borbély László marosvásárhelyi képviselő, a település Andrássy-telepén.

Jelentősnek nevezte a marosludasi magyar napok nyitóünnepségét Borbély az egész romániai magyarság számára, hiszen, mint mondta, amit Petőfi Sándor ezelőtt másfél évszázaddal megfogalmazott, érvényes volt mindenkire aki szerette a szabadságot, a magyarságot és aki azt akarta, hogy több joga legyen mindenkinek. „Azt amit ő megfogalmazott, a román testvéreink is elfogadhatják, hiszen világszabadságról, testvériségről beszélt. Beszélt mindazokról az eszmékről, amelyek a mindennapjainkban is meg kell jelenjenek” – fogalmazott a képviselő.

„Itt az Andrássy-telepen, nem csak többségben vagyunk, de itthon vagyunk, pontosan meg kell fogalmaznunk azt, hogy mit is akarunk. Azt akarjuk, hogy tiszteljenek, hogy ne másodrangú állampolgárai legyünk ennek a helységnek, hogy több gyerek legyen az iskolákban” – mondta Borbély és arra kérte a jelenlevőket, ne adják fel az Andrássy-telepi iskolát, próbálják fenntartani azt, „hiszen ez jelenti számunkra a jövőt: az anyanyelvükön tanuló magyar gyerekek”.

Hozzátette, nem véletlen, hogy a költő is úgy fogalmazott, „ne hagyjátok a templomot és az iskolát!”, ezt az üzenetet a magyarság szó szerint kell hogy értse. „Legyünk büszkék arra, hogy 23 év után van Petőfi Sándor szobor Marosludason, és akárhányszor elhaladunk a nemzet lelkiismeretének nevezett költő szobra előtt, kérdezzük meg magunktól, hogy mi mit teszünk annak érdekében, hogy itt Erdélyben, Romániában magyarok maradjunk” – zárta beszédét Borbély László.

A magyar napok hivatalos megnyitása után a marosvásárhelyi képviselő a gulyásverseny zsűrizésébe is beszállt, mert mint elmondta, egyetlen fesztiválon sem tudja megállni, hogy ne kóstolja a meg a helyileg készített gulyásokat.

 

Kimaradt?