Zelei József kerékpáros békekövettel találkozott Horváth Anna

Kolozsvár üzenetét bízta Zelei József kerékpáros békekövetre Horváth Anna alpolgármester. A békekövet az Erdély – Székelyföld – Kárpátalja – „Magyarság” Kerékpáros Béketúra 2013 egyik állomásaként találkozott Horváth Anna RMDSZ-es alpolgármesterrel a hétvégén, valamint Farkas Andrással, a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 program ügyvezető igazgatójával. Zelei augusztus 23-án indult Budapestről, a Hősök teréről.

A békenagykövet tízedik éve járja a nagyvilágot a béke jegyében kétkerekűjével, 55 állam több mint ezer városát látogatta meg, több mint 40 ezer kilométert tudva maga mögött.

Zelei József így fogalmazza meg céljait, üzenetét:„tekertem, mint európai, de tekerek, mint magyar. Mert - miként annak idején a céhlegények nemzetközi vándorlásaik során, én is hírt szerettem volna vinni hazánkról Európa, a világ valamennyi országába. Üzenetet a francia parasztnak, a német kézművesnek, az ausztrál tanítónak, az angol iparosnak, azaz a Világ Népének. Természetesen, nem mentem üres kézzel, hungarikumokkal: kultúránk jellegzetes tárgyi ikonjaival ajándékoztam meg őket. Hosszú út áll mögöttem, és meggyőződésem, hogy a természetesség, az egyéni emberi teljesítmény iránti tisztelet olyan ősi érték, amely ma is képes összekapcsolni embereket, népeket, akik esetleg egymás nyelvét sem értik. (…) Nem csak házainkat, közösségi épületeinket kell otthonossá, élhetővé tenni, hanem az egyébként kultúránk egyik alapvető szimbólumát is adó utat. Az utat, ami összeköt, és amit autóink „kasztnijaiba” zárva idegenné, magányossá tettünk.”

Horváth Anna elmondta: mindannyiunk egyéni, de közösségi felelőssége is tenni a békéért. A találkozón szó esett a kerékpározás örömeiről, akadályairól, az autósok viszonyulásáról is, de emellett a kincses város jelenlegi hangulatáról is beszélgettek a jelenlévők. Horváth Anna elmondta: Kolozsvár jó úton jár az interetnikus kapcsolatok terén, a városban egyértelműen tapasztalhatók a pozitív változások. Az alpolgármester-asszony arra kérte a Kárpát-medencei túrán résztvevő kerékpáros békekövetet, vigye magával Kolozsvár jóhírét útja során.

Zelei József útja az erre a célra létesített weboldalon is követhető. A tervek szerint Zelei szeptember 27-én érkezik vissza békekörútjáról.

Kimaradt?