Sic Card: székelyföldi, mégis nemzetközi

Óriási erőbedobással készül a Székelyföldi Diákigazolvány csapata szeptember 16-ára. A háromnyelvű, első elemistától egyetemi hallgatóig minden diák által igényelhető kártya „karrierjében” ez lesz az első teljes tanév: kezdeményezői most tesztelik le fejlődőképességét, de a potenciális partnerek nyitottságát is. A nagyszabású projektben dolgozó fiatalok szombaton a Vásárhelyi Forgatagon ismertették elképzeléseiket.

Az első Sic Card, magyar nevén Székelyföldi Diákigazolvány tavaly decemberben látott napvilágot. „Fontosnak tartottuk és tartjuk hangsúlyozni, hogy a kártyára nem csak székelyek jogosultak, hanem mindenki, aki valamelyik székelyföldi megyében tanul, etnikumtól függetlenül. Éppen ezért a kártya első perctől háromnyelvű volt, ugyanis mexikói és szlovák állampolgárságú card-tulajdonosok is vannak, akik itt tanulnak Marosvásárhelyen, Csíkban vagy Szentgyörgyön” – mondta Zsigmond József, a Sic Cardot kiadó Centrum Studiorum Egyesület projektigazgatója.   

Romániában jelenleg ez az egyetlen diákigazolvány, amely három (magyar, román és angol) nyelvű, vonalkóddal ellátott és kisiskolás kortól az egyetemi tanulmányok végéig használható. A Sic Card felmutatásával egyelőre mintegy 150 partnercégnél vagy intézménynél lehet kedvezményhez jutni – Marosvásárhelyen például megközelítőleg hetven ilyen partner van, főleg helyi cégek, kisvállalkozások, amelyek 5 százalékostól 100 százalékosig árkedvezményt biztosítanak a kártyatulajdonosoknak. De strandokra, kulturális intézményekbe is kedvezményesen lehet bejutni a kis műanyag lapocska felmutatásával, sőt, Sepsiszentgyörgyön például egy fogorvosi rendelő, Rodostón a Rákóczi Múzeum, Budapesten a Csodák Palotája, Hajdúszoboszlón egy élményfürdő is lecsökkenti a tarifát a Sic Card felmutatóinak.

Az állami intézmények, önkormányzatokhoz tartozó színházak, múzeumok felkeresése és „diákbaráttá” avatása még hátravan, erre készül most a kezdeményezők maroknyi csapata.

„A következő hónapokban felkeressük a Maros megyei tanács elnökét és Marosvásárhely polgármesterét, hogy rajtuk keresztül az önkormányzathoz tartozó összes intézménnyel partneri szerződést kössünk. Bízunk benne, hogy az általuk sűrűn hangoztatott multikulturalizmus most a gyakorlatban is meg fog mutatkozni” – fogalmazott Zsigmond József.

Az első Sic Card legyártása óta, azaz nyolc hónap alatt összesen 1006 diák igényelt ilyen igazolványt. Nagy hányaduk (40 százalék) egyetemista, de szép számmal jelentkeztek felső tagozatosok, gimnazisták, sőt elemi osztályos gyerekek is. A kártyatulajdonosok több mint egyötöde román nemzetiségű.

A Centrum Studiorum fő Maros megyei partnerével, a RITTE egyesülettel és a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel közösen feljebb tette a mércét a szeptember 16-án kezdődő 2013-2014-es tanévre: legalább 5000 Sic Cardot akarnak kibocsátani.  

  „Nagyon ritka az a kezdeményezés, amely a Székelyföldhöz tartozást, a székelyföldi identitást erősíti. Ezért is fontos nekünk, hogy minél többen kérjék és kapják meg ezt a kártyát” – mondta Harasztovics Arnold, a RITTE (Romániai Ifjúsági Turisztikai és Túrázó Egyesület) alelnöke. 

A Székelyföldi Diákigazolványt, azaz Sic Cardot itt lehet igényelni, mindazoknak, akik Maros, Hargita vagy Kovászna megye valamelyik oktatási intézményében tanulnak, első elemi osztálytól az egyetem végéig. A kártya ingyenes. A partnerintézményeket egy kör alakú, a bejárat közelébe kiragasztott logó jelöli, „diákbarát hely” felirattal. 

Kimaradt?