Ha szegények vagyunk, könnyebben elbutulunk

A szegénység aláássa a szellemi erőforrásokat - állapította meg egy nemzetközi tanulmány. Korábbi vizsgálatok összefüggést mutattak ki a szegénység és a rossz döntéshozatal között, ám magyarázattal nem szolgáltak. Amerikai, kanadai és brit szakemberek új kutatásukat egy indiai faluban és amerikai bevásárlóközpontokban végezték - idézte a BBC hírszolgálata a Science tudományos magazinban megjelent tanulmányt.

Az indiai kutatást cukornádföldeken dolgozó munkások körében, az aratási ciklushoz kapcsolódva végezték. Ennek során három lényeges fázison mennek keresztül a földművesek. Az első az aratás előtti szakasz, amikor kölcsönöket kénytelenek felvenni, ilyenkor különösen nagy a nélkülözés. Aratás után, fizetés előtt még ennél is szűkösebben élnek, a harmadik szakasz az, amikor pénzükhöz jutnak.

A gondolkodási, vagyis kognitív képességeket vizsgáló teszteket a Warwicki Egyetem kutatója, Anandi Mani állította össze a résztvevők számára, akik a három fázis mindegyikében kitöltötték azokat. Az eredmények azt mutatták, szellemi képességeik a pénzügyi lehetőségeik szerint változtak.   

A kutatás igyekezett kiszűrni az egyéb tényezőket, mint a táplálkozás, az egészségi állapot, a testi fáradtság és a családi viszonyok. A vérnyomás és a pulzus mérésével a stressz befolyásoló hatását is korlátozták.

Kontrollkutatást végeztek az Egyesült Államokban, hogy megbizonyosodjanak arról, nem egyedi a jelenség. Itt két csoportot, egy jómódút és egy szegényt vizsgáltak. A résztvevőknek először könnyebb és nehezebb helyzetekbe kellett magukat képzelni, melyek személyes anyagi helyzetükről gondolkodtatták el őket. Például beleélték magukat abba, mi lenne, ha lerobbanna az autójuk, és 1000 euróba kerülne a javítása. Ezután töltették ki velük a teszteket.

"Amikor az elképzelt helyzet kisebb anyagi terhet jelentett, nem különbözött a gazdagok és a szegények teljesítménye. Ahogy azonban nagyobb pénzösszeg forgott kockán, a szegények jelentősen rosszabb pontszámot értek el" - közölte Mani. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az állandó és súlyos pénzügyi gondok felemésztik a szellemi kapacitást, és kevesebb erő marad egyéb feladatokra.

Kimaradt?