Vasile Dâncu a maszol.ro-nak: Traian Băsescu visszatér

Vasile Dâncu szociológus, a Metro Media Transilvania közvélemény-kutató cég vezetője szerint valószínűsíthető, hogy a felfüggesztett államfő vissza fog térni hivatalába. A Szociáldemokrata Pát (PSD) volt kolozsvári szenátorát az alkotmánybíróság ülése előtt néhány órával kérdeztük a bírák várható döntéséről.

Dâncu szerint az alkotmánybíróság „objektív okokból" a referendum érvénytelenítése mellett dönt, mert a népszavazáson nem volt meg a kvórum.

„A számokkal nehéz vitatkozni. Az emberek személyi számát nem lehet megszűntetni. Valóban rengetegen elhagyták Romániát az elmúlt években, de nem lehet valakit kitörölni az állandó választói névjegyzékből csupán azért, mert három hónapra elment külföldre dolgozni" – magyarázta a szociológus.vasile-dancu

Szerinte ezzel a Szociál-Liberális Szövetség (USL) is végig tisztában volt. „Húzták az időt, meg szerették volna nyerni maguknak azt a 7,5 millió választót, akik a referendumon Băsescu leváltására szavaztak" – fogalmazott Dâncu.

Az alkotmánybíróság keddi ülésére ígérte a döntést arról, hogy érvénytelen volt-e az államfő leváltására kiírt referendum vagy sem. A testület elnöke, Augustin Zegrean kitérő választ adott hétfő este arra a kérdésre, elképzelhető-e újabb halasztás.

Kimaradt?