Jóváhagyták a fűtéstámogatásról szóló rendeletet

Jóváhagyta a kormány keddi ülésén a fűtéstámogatásról szóló rendeletet. Ennek értelmében  jogosultak lesznek a fűtéspótlékra azok a családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a 615 lejt.

A támogatás mértéke a jövedelemtől függ: legtöbbet azok a családok kapják, ahol az egy főre eső jövedelem havi 155 lej alatt van – nekik havi 240 lej támogatást nyújtana az állam, 48 lej fűtéspótlékot kapnának azok, akiknek a fejenkénti bevétele 615 lej alatt marad.

A rendelet bevezeti az elektromos fűtésre adott támogatást, emellett kitér a gázzal való fűtésre is, ebben az esetben a gázár 6 százalékos növekedéshez igazítja a támogatás mértékét. Továbbá bevezetik a szociális referenciamutatót (ISR), ezt használják viszonyítási alapnak a segélyek kiszámításánál.

A faalapú fűtéstámogatást egyszeri alkalommal, a téli időszak elején osztják ki. Ugyanakkor bevezetik a szociális ankétot is annak ellenőrzésére, hogy a bevallott adatok valósak-e és a kérvényező valóban jogosult a támogatásra.

jelenleg körülbelül 24 ezer kisjövedelmű család illetve magányos személy él az országban, akik jogosultak lennének a fűtéstámogatásra. A becslések szerint a szubvenció fedezésére az államnak körülbelül 557 millió lejre lesz szüksége.

Kapcsolódók

Kimaradt?