Ismeretlenek indítanak Facebook-oldalt létező gyerekek nevében

A Facebook egymilliárd felhasználójának 10 százaléka nem igazi személy. Ez a szürke statisztikai adat akkor válik riasztóvá, ha az ember felfedezi, hogy saját 9 éves lányának is van egy Facebook-profilja. Méghozzá olyan, amiről sem ő, sem a gyerek nem tud, pedig az ő nevével és fotóival az ő életéről szól.

A Nők Lapja internetes oldalán egy anya vallott rémisztő felfedezéséről. Sok más anyához hasonlóan ő is töltött fel időnként képeket lányairól Facebookra, ártatlan és kedves képeket arról, hogy merre jártak, mit csináltak. Nem csoda, hogy megdöbbent, amikor magán üzenetben figyelmeztette valaki, hogy figyeljen jobban oda a lányaira, nem kéne felraknia a Facebookra.

A nő testvére fogott gyanút, és saját jelszavát használva keresett rá a gyerekekre, akiket meg is talált. A profil létrehozója több mint egy éve működtette az oldalakat, olyan képeket töltött fel, amelyeket a szülők készítettek és osztottak meg, előlük viszont elrejtette a profilok létezését.

A lányok nevével és fotóival visszaélő csaló döbbenetesen nagy virtuális életet varázsolta gyerekek köré. „Van pár száz ismerősük, akikről fogalmunk sincsen, hogy kicsodák, és természetesen a lányoknak sem ismerősei. Többségük hasonló korú fiatal lány, de van pár ijesztő alak is: idősebb férfiak, furcsa fotókkal. Van, akinek a profilképe nem más, mint a szőrös mellkasa. Ezek közül jó páran lájkolták a lányaim ellopott fotóit is, néhányan kommentelték is, milyen szépek” – részletezi az anya.

Ami pedig még megrázóbb volt, felfedezni, hogy a 11 éves kislánynak a Facebookon barátja is van, egy idősebb férfi, aki álarcot visel az arca előtt. Sőt: mindketten tagjai a „Tini Szex” csoportnak és a „Felnőtt játékok gyerekeknek” csoportnak is.

A szülők megkérték ismerőseiket, hogy jelentsék az oldalt. Ismerőseik azzal nyugtatják őket, hogy valószínűleg más kislányok bizalmába próbáltak ilymódon beférkőzni a csalók, és nem a fantomoldalon szereplő lányok a célpontok. Persze ez egyáltalán nem megnyugtató a többi szülőre és gyerekeire nézve.

„A legjobb megoldás, ha az ember elmegy a gyerek irataival egy közjegyzőhöz vagy ügyvédhez, aki hivatalos másolatot készít róla, és megírja angolul is, hogy ez a személy az igazi tulajdonosa ennek a névnek és a fotóknak, és kéri a profil törlését. Ha ezt az ember beszkennelve vagy postai úton elküldi a Facebooknak, akkor körülbelül 90 százalékos esélye van rá, hogy pár héten belül levegyék a hamis oldalt” – javasolta egy internetes jogi esetekre specializálódott ügyvédi iroda, ahol azt is ajánlották, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen is.

Kimaradt?