Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek Háromszéken

Negyvenezer háromszéki nőt várnak méhnyakrák szűrésre. Az ingyenes vizsgálatra jogosult háromszéki nők mindössze négy százaléka esett át eddig a szűrésen. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója elmondta, eddig 1560 esetet vizsgáltak meg és ebből 70 lelet volt pozitív, a hölgyeket további vizsgálatokra küldték. Általában a vizsgálat után egy hónappal közlik az eredményt a háziorvossal.

Háromszéken mintegy negyvenezer 25 és 65 év közötti nő jogosult az ingyenes szűrésre. Az Egészségügyi Minisztérium programja még négy évig tart, tehát tízezer asszonyt kellene megvizsgálni évente, hogy minden jogosult sorra kerüljön. Antal Álmos korábban rámutatott: sok nőnek nem lenne lehetősége, hogy kifizesse a szűrést, ezért fontos, hogy részt vegyenek az ingyenes programban, hiszen sokak számára életmentő lehet.

Az államnak 90 lejbe kerül egy szűrés, ám a jelentkezőknek ezt nem kell kifizetniük. A szülész-nőgyógyász szakorvos arra kéri a háromszéki asszonyokat, kérjék háziorvosuktól a küldőpapírt, és éljenek az ingyenes méhnyakrák szűrés lehetőségével. Kovászna megyében mintegy 110 háziorvosból százan  vesznek részt a programban, és annak ellenére, hogy pénzt kapnak ezért a tevékenységért, eddig csak negyvenen voltak aktívak, vagyis elküldték pácienseiket szűrésre. Problémát jelent az is, hogy az az asszony, akinek háziorvosa nem iratkozott be a szűrő programba, az nem kaphat küldő papírt, így nem jogosult a szűrésre, magyarázta Antal Álmos, aki szerint még négy évig zajlik a program, így remélhetőleg valamennyi háziorvos beiratkozik a programba és betegei érdekében is aktívabbá válik.

A szűrővizsgálatokat a sepsiszentgyörgyi kórházban végzik, ezért arra kérik az érintett asszonyokat, hogy ha megszerezték a küldőpapírjukat, hívják a 0267-930-as egyszerűsített telefonszámot, kérjenek időpontot a vizsgálatra, így nem kell feleslegesen várakozniuk.

Kimaradt?