Évi másfélmillió balesetet okoznak a papucsok

Bár a flipflop papucsok ideális nyári viseletnek számítanak, aki legközelebb ilyenben tervez a volán mögé ülni, jobb, ha kétszer is meggondolja ezt, felmérések szerint ugyanis évente 1,4 millió balesetért felelős ez a lábbeli az utakon – írja a hazipatika.com.

Kimutatások szerint kilencből egy autóvezetőnél szorult már be a papucs valamelyik pedál alá, a nők számára pedig még a magas sarkúnál is veszélyesebb dolog ebben vezetni, mivel a hatékony fékezést nagyban megnehezíti ez a fajta lábbeli. Szimulátorokkal végzett kísérletek során kiderült, hogy a lassítás akár 0,13 másodperccel is több ideig tarthat papucsban, ami azt jelenti, hogy 60 km/h-val haladva 3,5 méterrel megnő a féktávolság.

Emellett arra is fény derült, hogy a fékről a gázpedálra való átlépés 0,04 másodpercet vesz igénybe flip-flop papucsban, míg ugyanez a művelet telitalpas szandálban fele ennyi ideig tart, ráadásul a fékre lépéskor kifejtett erő is sokkal kisebb ez előbbi esetben.

Mivel a fenti tények ellenére egy kérdőív során számosan vallották be, hogy rendszeresen vezetnek ilyen fajta papucsban, sőt már balesetet is szenvedtek, vagy balesetközeli helyzetbe is kerültek emiatt, piacra került egy olyan kiegészítő termék, melynek segítségével ez a fajta lábbeli stabilan rögzíthető a sarokhoz, kis mérete révén pedig egy táskába, vagy akár egy zsebbe is belefér.

Kimaradt?