Pivniceru kilépett a bírói karból, hogy miniszter lehessen

Kilépett a bírói karból Mona Pivniceru, a legfelsőbb bíróság tagja, Victor Ponta kormányfő igazságügyiminiszter-jelöltje. Lemondását hétfőn iktatták a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál (CSM).

A bírónő előbb korábban kilépett a CSM-ből, hogy elfogadhassa a kormányfő által felajánlott posztot. Mivel azonban a bírói kar tagja maradt, a miniszteri kinevezéséhez a bírói tanács jóváhagyására is szükség volt. Mivel már nem az igazságszolgáltatás alkalmazottja, a CSM engedélyére sincs többé szüksége a tisztség elvállalásához.

A CSM eredetileg hétfőre, augusztus 20-ra tervezte az ülését, amelyen áldását kellett volna adnia Mona Pivniceru miniszteri kinevezésének. A testület azonban augusztus 22-re halasztotta ezt az ülést.

A halasztást hétfőn bírálta Victor Ponta miniszterelnök, aki azzal vádolta a CSM-t, hogy a politikai fejleményekhez igazítja ülésrendjét. A kormányfő arra utalt, hogy az alkotmánybíróság augusztus 21-én dönt – vagy kellene döntenie – az államfő leváltásáról szóló referendumról.pivniceru

„Nem tudom, miként jár el a CSM, ha az alkotmánybíróság elhalasztja a döntést. Gondolom, a bírói tanács is újból elhalasztja az ülését. Nem tudtam, hogy a CSM a politikai naptárhoz igazítja az ülésrendjét. Ezt sajnálatosnak tartom, mert árt az igazságszolgáltatás megítélésének" – mondta Ponta.

Mona Pivniceru korábban azt fontolgatta, mégsem fogadja el a kormányfő ajánlatát. Megingását az okozta, hogy a Romania TV felvételeket közölt róla, amely azt mutatták, amint beszáll a két év börtönre ítélt Adrian Nastase volt miniszterelnök autójába. Utólag azonban leszögezte: elvállalja a tisztséget, mert nem érzi magát zsarolhatónak a felvételek miatt.

 

Kimaradt?