Haszontalannak és bosszantónak tűnik a kórházi vizitdíj

A betegek április óta kénytelenek vizitdíjat fizetni a kórházi ellátásért, de az elmúlt hónapokban kiderült: az ebből befolyt elenyésző összeg nem javít a kórházak pénzhiányán, ellenben a bürokratikus rendszer bosszantja az alkalmazottakat és a betegeket egyaránt.

Az Egészségügyi Minisztérium elképzelése az volt, hogy a vizitdíj bevezetése megállítja az alaptalanul kórházi ellátást igénylők rohamát. Ez azonban nem következett be, hiszen a kórházból való kilépéskor kért 5 lejes összeg miatt nem csökkent a bentfekvő betegek száma, és ezt az összeget amúgy se kell mindenkinek befizetnie.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere, András Nagy Róbert szerint az elmúlt hónapokban a 13 ezer bentfekvő betegből 1203-an fizettek, alig több mint 6000 lejt.  A kórház éves költségvetése 42 millió lej, így a betegektől begyűjtött 6000 lej csupán kisebb javításokra elég, viszont az ezzel járó bürokrácia egyaránt bosszantja a betegeket és az alkalmazottakat. Sokan kifogásolják azt is, hogy vizitdíjat az egészégügyi biztosítással rendelkezőktől kérnek, akik így kétszer fizetnek, a biztosítással nem rendelkezőknek pedig nem kell kilépési díjat sem fizetniük.

A törvény szerint mentesülnek vizitdíj kifizetése alól a kiskorúak, a 26 évnél fiatalabb diákok, a 740 lejnél kevesebbet kereső nyugdíjasok, a fogyatékosok, várandósok, az egészségügyi programokban résztvevők, a sürgősségi ellátásban részesülő páciensek, a jövedelemmel nem rendelkezők, vagy minimálbér alatt keresők, és azok, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?