Gyilkos ékszert találtak Bulgáriában

Tizennegyedik századi méreggyűrűre bukkantak régészek Bulgáriában egy vár maradványainak feltárása közben. Ilyen lelet még sohasem került elő az országban.

A gyűrűt bronzból készítették és jó állapotban van. Ékkövéhez kis tartályt hegesztett a hajdani ötvös mester, abban tárolhatta a gyűrű viselője a mérget.

Boni Petrunova, a szófiai Nemzeti Régészeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettesének elmondása szerint a gyűrű valószínűleg férfinak készült, aki a kisujján hordhatta, sokat azonban nem viselte, csakis "szükség" esetén. A lelet közvetlen bizonyíték arra, hogy méreggel is gyilkoltak, nagy valószínűséggel politikai indíttatásból a középkori Bulgáriában – tette hozzá.

A gyilkos ékszer Bulgária északkeleti részéről, Kavarna városának közeléből került elő a Kaliakra-fokon, egy sziklanyelven épült erőd romjai közül – adta hírül a The Sofia Globe című bolgár lap. A régész szerint a gyűrű megtalálása magyarázattal szolgálhat a feltűnően sok halálesetre a korabeli kaliakrai uralkodó, Dobrotica környezetében.

Kimaradt?