Kötelező kitenni a magyar feliratot a levéltár székházára

Háromszéken kötelező kitenni a magyar feliratot a levéltár székházára is – döntött az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amely Tamás Sándornak adott igazgat a magyar felirat hiányára vonatkozó panaszában.

A háromszéki tanácselnök a maszol.ro érdeklődésére elmondta: levelet küld a belügyminisztériumnak, amelyben kéri, hogy a Diszkriminációellenes Tanács döntése értelmében tegyék ki a magyar feliratot is a Kovászna Megyei Levéltár székházára. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a belügyminisztérium megfellebbezi-e a hatóság döntését, mert az esetben a bíróság hozza meg az ügyben a végleges döntést.

Tamás Sándor emlékeztetett: a levéltár többszöri felszólítás ellenére se helyezte ki a magyar feliratot székházára, arra hivatkozva, hogy ők államigazgatási intézmény, és nem is rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, hiszen a belügyminisztériumhoz tartoznak. Ezzel szemben Tamás Sándor a Diszkriminációellenes Tanácshoz beadott keresetében rámutatott: „a jogszabályok értelmében minden olyan közigazgatási egységben, ahol valamely közösség, esetünkben a magyarság számaránya meghaladja a 20 százalékot, minden közintézményen kötelező elhelyezni a többnyelvű feliratot, amely tartalmazza az adott intézmény megnevezését, illetve egyéb fontos információkat”.

A háromszéki önkormányzat vezetője szerint a levéltár magyar felirata miatt sokat leveleztek a belügyminisztériummal, de mindhiába. Végül az Országos Diszkriminációellenes Tanács helyt adott a háromszéki elöljáró panaszának, így megerősítették, hogy a törvény által előírt szabályok valóban minden intézményre vonatkoznak – fogalmazott Tamás Sándor. Hozzátette: érthetetlen, hogy a helyi, illetve a bukaresti illetékesek most is szándékosan félreértelmezik a nyelvhasználati jogszabályokat.

„Nem akarok arról elméleteket gyártani, hogy egy-egy intézmény vezetője miért nem érti, vagy nem akarja ezt megérteni. Volt már néhány eset, amelyből azt éreztük, hogy az Orwell által megfogalmazott gondolat, mely szerint »minden állat egyenlő, de vannak állatok, melyek egyenlőbbek« néha felülkerekedik az igazságszolgáltatásban. Most helyesen döntött a testület, de vannak még hiányosságok a kétnyelvű feliratok terén, de ezek pótlásán is dolgozunk” – mondta Tamás Sándor.  

Kimaradt?