Csak novemberig van pénz az orvosok fizetésére

A jelenleg rendelkezésre álló költségvetés az egészségügyben arra elég, hogy az orvosok novemberig megkapják a fizetésüket. Ezt Vasile Astărăstoae, az Orvosi Kamara elnöke mondta csütörtökön egy konferencián, amelynek témája az orvosok emigrációja volt. Raed Arafat államtitkár elmondta, mai napig is hiányzik az egészségügyben a humán erőforrás politikája, de a minisztérium dolgozik rajta.

Arafatnak tudomása van arról is, hogy egyes kórházak nem hajlandóak külföldön képzett szakorvosokat alkalmazni még ott sem, ahol más megoldás nincs a szakorvosi ellátásra. Az államtitkár értesülései szerint van olyan eset, hogy nem a kórház igazgatója utasítja vissza a külföldön képzett román szakember alkalmazását, hanem az adott részlegen dolgozó orvosok, arra hivatkozva, hogy a romániai átlagon felüli képzettséggel rendelkező szakemberek konkurenciát hoznak az intézménybe. Astărăstoae szerint elszigetelt esetekről beszél az államtitkár, és szerinte az alkalmazásnál a kórház vezetőségének a legnagyobb gondja a fizetések biztosítása.

Az orvosi kamara adatai szerint az elmúlt hat évben 15 ezer orvos hagyta el az országot, egyharmaduk 40 év fölötti, tapasztalt szakember. Ugyanebben az időszakban 624 orvos tért vissza Romániába külföldről. Az állam vesztesége, ami kizárólag az orvosképzést illeti, meghaladja a 3 milliárd eurót. A Franciaországban dolgozó külföldi orvosok 42 százaléka romániai bevándorló, Nagy-Britanniában az első helyen az indiai orvosok állnak, őket követik a romániaiak. 

Kimaradt?