Szent István ünnepe zárt falak mögött Marosvásárhelyen (GALÉRIA)

A belvárosi Keresztelő Szent János Plébániatemplom udvarán ünnepelte Marosvásárhely magyarsága kedden délután Szent István ünnepét. Miután a polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete a Színház téren szervezze meg első alkalommal a városban az államalapító királyra való megemlékezést, a templom udvarára szorult a rendezvény.

Zsúfolásig telt a helyszín, ahogy a jelenlevők közül többen is megfogalmazták, „még húsz ember nem fért volna be a falak közé”. A művészi műsort RMDSZ-es és néppártos politikusok egymás mellett nézték végig, majd azt követően a kenyérszentelést, amikor római katolikus, református, unitárius és evangélikus lelkészek áldották meg a 25 kilósnál is nagyobb kenyeret, Tőkés Tibor nemzetközi hírnevű pékmester művét.

A rendezvényen kiállították Hunyadi László szobrászművész Szent István Király szobrát, illetve Szabó Albert amatőr képzőművész Szent Korona másolatát. Elsőként Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd a backamadarasi  Kincses néptáncegyüttes mutatkozott be. Fellépett még Diós Brigitta Borbála, Kilyén Ilka, Ritziu Krisztina és Szabó Előd.

Maros megye kenyerét Oláh Dénes római katolikus főesperes, Nagy László unitárius főjegyző, Dénes Előd református, Kecskés Csaba unitárius és Papp Noémi evangélikus lelkipásztor áldotta meg.

Az ünnepség a kenyér felszeletelésével és szétosztásával ért véget.

Kimaradt?