Vagyont érő gyémánt pár dollárért

Tíz perc alatt négy dolláros belépőjének sokszorosához jutott hozzá az a 12 éves amerikai fiú, aki hatalmas gyémántot talált egy nemzeti parkként is működő volt gyémántbánya területén, Arkansasban. A park látogatóinak megengedett, hogy jegy vásárlása fejében, ásóval felszerelkezve gyémántok után kutassanak a volt vulkanikus lelőhelyen, ám eddig csak néhány példa volt arra, hogy a turista-kincsvadászok komolyabb értékű drágakőre bukkanjanak.

Michael Detlaf július 31-én látogatott egy cserkészcsoport tagjaként a gyémánt-parkba, ahol nem sokkal megérkezése után 5,16 karátos gyémántra akadt. A megtalálója által Gold's Glory Diamond-nak elkeresztelt gyémánt a szakértők szerint kimetszve és lecsiszolva körülbelül 15 ezer dollárt ér (kb. 40 ezer lej). A zsákmány valószerűtlenségét pedig csak növeli, hogy a fiú belépőjegye - a korkedvezmény érvényesítésével – körülbelül tíz lejbe került.

A parkban július 7-e óta egyébként összesen harminc látogató talált különböző értékű barna, sárga és fehér gyémántokat, ám ezek közül jelenleg a Gold's Glory Diamond a legnagyobb és egyben legértékesebb.

A területen 1906-ban találtak először gyémántot, mely történés közel hetven évnyi drágakőlázat eredményezett, majd 1972-ben a bánya jelképes vételáron Arkansas állam tulajdonába került. A területen 1975-ben, egy texasi látogató találta a jelenlegi legnagyobbként számon tartott kincset, egy 16,37 karátos fehér gyémántot.

Kimaradt?