Az éjjel végzett munka vörös fénynél egészségesebb

A hörcsögökön végzett kísérlet eredményei szerint az éjszakai fény színe jelentősen befolyásolhatja a kedélyállapotot, akár éjszakai műszakban is.

A Journal of Neuroscience augusztusi számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a kék vagy fehér éjszakai fénynek kitett hörcsögök több depressziós tünetet mutattak, és több depresszióval összefüggő elváltozás zajlott le az agyukban, mint azoknak, amelyeket vörös éjszakai fény behatása ért. Csak azok a hörcsögök szerepeltek még a vörös fénynek kitett állatoknál is jobban, amelyek teljes sötétségben aludtak.

Bár az állatkísérletek eredményeit nem feltétlenül lehet mindig reprodukálni az emberekben is, az eredmények Randy Nelson, az Ohio Állami Egyetem kutatója szerint fontos lehet azoknak az éjszakai műszakban dolgozó embereknek a szempontjából, akik hajlamosak a kedélybetegségekre:

„Eredményeink azt mutatták, hogy ha a megfelelő helyzetben vörös fényt használhatnánk az éjszakai műszakban dolgozók számára, talán nem tapasztalnák meg a fehér fény által az egészségükre gyakorolt negatív hatásokat."

Kimaradt?