Leszakadt a kolozsvári Árpád úti híd keleti járdája (GALÉRIA)

Életveszélyessé vált Kolozsváron az Árpád út (Traian) elején található híd, miután péntekre virradóra a híd keleti oldalán a járda teljesen beszakadt. A szóban forgó híd évek óta siralmas állapotban van, idén áprilisban pedig egy idős asszony alatt szakadt be a nyugati járda. Akkor az önkormányzat ideiglenes megoldással halasztotta a javítást, a hiányzó járdarészeket óriás fémpannókkal fedte le, és a járdát mindkét oldalon vaskorláttal szűkítették a gyalogosforgalom számára.

A félig leszakadt hidat pénteken sem zárták le a járműforgalom elöl, rendőrök irányítják az egy sávra terelt forgalmat. A helyszínre kirendelt műszaki csapatok vizsgálják a híd állapotát. A citynews szerint a helyszínen tartózkodó mérnökök egyik csoportja szerint fennáll annak a veszélye, hogy a beton súlya miatt megrepedjen a híd alatt elhelyezett vízcső is.

A helyszínen két emelődaru dolgozik, hogy a leszakadt hídrészt eltávolítsák. A művelet rendkívül nehéz, mivel a leszakadt rész a híd alatt futó csövekre, vezetékekre támaszkodik, az amúgy is szűk helyen pedig a híd mindkét oldalán villanyoszlop van.

Lapunk érdeklődésére K.I., a helyszínen tartózkodó híd- és útépítő mérnök elmondta, nem mondhatja az önkormányzat, hogy váratlanul érte őket az Árpád úti híd leszakadása, hisz évek óta jól látható, hogy a járdarészre szerelt beton elévült, ráadásul a betonjárda és a vaskorlát együttes súlya túlméretezett. A betonjárdán megjelenő és nap mint nap mélyülő repedések jelezték, hogy baj van.

„A híd felépítésében a tartószerkezet a futórészen van, vagyis, ahol a járműforgalom zajlik – a járdákat az ehhez a tartószerkezethez épített szárnyak tartják, mivel a járdáknak nem kell akkora súlyt elbírniuk, mint az úttestnek” – magyarázta. Hozzátette, időről időre állapotfelméréseket kell végezni minden építményen, de különösen a hidakon – elképzelhető, hogy ennél a, még Ceausescu idejében épült hídnál ezek a felmérések az utóbbi időben el voltak hanyagolva.

Kérdésünkre, hogy nem kellene-e lezárni az autós forgalmat is, a mérnök azt válaszolta, valószínűleg specifikus műszerekkel fogják megvizsgálni a híd alkotóelemeinek állapotát, ami röntgen-szerűen felfedi a beton belső repedéseit, illetve a vasszerkezetek állapotát, ennek alapján döntik majd el, hogy szükség van a teljes felújításra vagy csak a részleges javításokra.  

A polgármesteri hivatal képviselői a citynewsnak elmondták, a híd javításával kapcsolatos teendők megbeszélését az első tanácsülésen napirendre tűzik. „Egyelőre úgy néz ki, a járdarész leszakadását az okozhatta, hogy az autósok személygépkocsival is felhajtottak a járdára” – nyilatkoztak az önkormányzat részéről, ám ez a helyszíni képek alapján is jól látszik, teljesen valószerűtlen feltételezés.

Kapcsolódók

Kimaradt?