Hagyománybontó turistablogot indított egy magyar újságírópár

„Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal”. Különleges blogot indított nemrégiben egy budapesti újságíró pár arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

A kolozsvári újságíró, Leopold Erika 12 éve él Magyarországon. „Sokáig haza futottam, ha szépet akartam látni, aztán kiderült, hogy nem kell, közelebb is van” – vallott a maszol.ro-nak Erika a blog születését megelőző eseményekről, érzésekről. Krumpli Béla budapesti fotográfussal furcsállni kezdték, hogy van az, hogy  a magyarországiak mennyire nem büszkék a hazájukra, mennyire nem ismerik azt. Míg például a facebookon szinte minden országról csomó oldalt csinálnak, ahol szépséges fotókat osztanak meg, Magyarországról alig van néhány, az is csak idéntől.

Erika azt is elmondta, hogy „miután a világ egyik legszebb vidékéről, országából érkeztem, nekem nem fáj másról is elismerni, hogy szép” – így született meg a Magyarország jó hely blog, ahol azokat a magyarországi helyeket ismertetik a magyar nyelvű olvasó- és utazóközönséggel, amelyeket nem látni utazási irodák ajánlataiban, sem divatos, drága kivitelezésű nyomtatványokban.

Nem a legfelkapottabb helyeket célozzák meg, és általában spontán utazgatnak, sokszor az útra bízva azt, hogy hová jutnak el. Vannak tervek, de ha közben máshova vezet az útjuk, akkor oda mennek, hisz, mint mondják, egy csomó olyan hely van, amelyik ha máshol lenne, mindenhol divatos látványosságként  lenne nyilvántartva. Többnyire Béla javasolja, hogy hova lehetne elmenni, mert ő, magyarországi születésűként jobban ismeri az országot, viszont Erikának is jó, hogy már el tudja helyezni a különböző megyéket a térképen – „ha már itt lakom 12 éve, legalább tudjam, hogy mi hol van”.

A blogbejegyzések nyelvezete választékos és közvetlen, pontos táj- és történelmi ismeretek mellett a személyes élményeiket, érzéseiket is megosztják az olvasóval, és olyan részletekre hívják fel a figyelmet képek és szóképek által, amiért érdemes ellátogatni ezekre a helyekre. 

„Ráérősen csináljuk, azt szeretjük, ha megismerhetünk helyieket, elbeszélgethetünk velük, átélve a hely szellemét” – magyarázta az újságíró utazó, hozzátéve, néha fáj a szíve, hogy egy-egy helyre nem mehetnek vissza rövid időn belül, hiszen annyira jó, „de közben hajt, hogy újabb és újabbakat fedezzünk fel”.

Az utazásos felfedezéseket külföldön is nagy élvezettel űzik, de Magyarországon és Erdélyben évente többször is elutaznak, mindannyiszor meggyőződve róla, hogy Magyarország egy jó hely. 

Kimaradt?