Feloszlott a maksai tanács

Sorozatos döntésképtelenség miatt feloszlott a maksai tanács. A közigazgatási törvény előírása szerint ugyanis feloszlatják azt a testületet, amely egymás után három alkalommal döntésképtelen. A Kovászna megyei Maksán három hónapja nem sikerül összegyűjteni elegendő számú helyi tanácsost ahhoz, hogy a testületben meglegyen a kvórum. Legutóbb szerdán volt erre sikertelen próbálkozás, így fel kell oszlatni a testületet.

Az eset előzménye, hogy Badi Gyula RMDSZ-es tanácstag és Molnár Árpád független képviselő folyamatosan távol maradt az ülésekről, arra hivatkozva, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel, mivel az összeférhetetlen. Emellett az Erdélyi Magyar Néppárt is kizárta soraiból Forró Károlyt, de tavasszal már több RMDSZ-es tanácstag is lemondott.

Bács Benke László, Maksa község néppárti polgármestere a sajtónak elmondta: a kialakult helyzetről értesíti a prefektúrát, majd a törvényszéknek kell megállapítania a döntésképtelenséget. Ez alapján a kormánynak kell kiírnia az időközi választásokat. Bács Benke László szerint ez a folyamat több hónapig is eltarthat, ezidő alatt polgármesteri rendeletekkel vezetik a települést.

A maksai polgármester szerint támadói abban bíznak, hogy az időközi választás révén megváltoznak az erőviszonyok, és az RMDSZ-nek sikerül többséget szereznie a helyi tanácsban.  

Kimaradt?