Visszaállítaná a halálbüntetést a legkisebbik kormánypárt

Újra bevezetné a halálbüntetést Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapítója, aki szerint vannak olyan bűncselekmények, amelyekért minden más ítélet kevés. Példaként azt a nemrég történt esetet említette, amikor egy apa megerőszakolta két éves kislányát.

„Nemrég találkoztam egy csoport konzervatív képviselővel, akik eltökéltek abban,hogy európai szintre emelik a halálbüntetés visszaállításának kérdését. Szerintük vannak olyan tettek amelyek megfosztják az elkövetőt az élethez való jogától” – fogalmazott blogbejegyzésében Voiculescu, hozzátéve, ezek a megvetemedett pszichopaták évekig börtönben ülnek az adófizetők pénzén, majd szabadulva újabb bűntettet követnek el.

Az Antena médiabirodalom tulajdonosa szerint a kérdést az Európai Unió szintjén kell megtárgyalni, ugyanis a nemzeti jogrendbe való visszavezetésre tett korábbi próbálkozások kudarcba fulladtak. Voiculescu előrebocsátotta, hogy a halálbüntetés visszaállítása lehet a PC európai parlamenti kampányának egyik alappillére.

Romániában 1990. január 7-én szüntették meg a halálbüntetést, utoljára a Ceaușescu-házaspárt végezték ki 1989 karácsonyán. A kommunista rezsim hivatalosan 104 embert ítélt halálra.

Kimaradt?