Ingyen gyógyvízért szeméttel fizetnek Hunyad megyében

Nagylelkűségéről tanúskodik a Hunyad megyei férfi gesztusa, aki a kertjéből feltörő ásványvizet kivezette birtoka szélére, ahová több csapot is felszerelt, hogy idegenek is, minél többen kiszolgálhassák magukat belőle.

A nagyrészt románok lakta Bánpatakon naponta több tíz autó és szekér áll sorba Vasile Ban kertjénél üres üvegekkel megrakottan. A forrás 1980-ban bukkant elő, amikor a család birtokán ásatásokat végeztek értékes érceket keresve. „120 méter mélyre ástak le, akkor fakadt fel a borvíz” - mesélte a ma 61 éves férfi a Cicknek.

Vasile Ban belátta, hogy egyedül nincs mit kezdjen annyi vízzel, ezért egy cső segítségével kivezette az útszélre, és több csapot is felszerelt, hogy ne kelljen sokáig várakozniuk az enyhén kénes, de gyógyhatásúnak mondott, ásványokban gazdag vízre szomjazó idegeneknek.

Nem is keveseknek adja így tovább, amit ő maga is ingyen kapott: naponta érkeznek tömegek a forráshoz, Hunyadról is, de Magyarországról is.

„Hunyadról jöttünk a magyarországi barátainkkal, több mint száz palackot töltöttünk meg, ezeknek egy jó része Magyarországon fog kikötni. Ingyen van, és jó a szervezetnek, akkor is, ha eleinte szokatlan lehet egyeseknek a kénes és savanykás íz” - mondja egy vasárnapi látogató.

Sajnos a történetnek van szomorú oldala is: a sok vendég elképesztő mennyiségű szemetet hagy maga után, a patak, ahová a borvíz folyik, feltelt üveggel és műanyag palackkal.

Kimaradt?