Nem szolgálta ki Oprah-t Svájcban egy rasszista butikos

Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető és producer több tévéműsorban is beszámolt arról, hogy rasszizmus áldozata lett nemrég Svájcban.

Daniela Baer, a svájci turisztikai hivatal szóvivője pénteken a hivatal nevében bocsánatot kért a történtekért a műsorvezetőtől és elismerte, egy zürichi üzlet alkalmazottja "szörnyen helytelenül" viselkedett Winfrey-vel. Baer bocsánatkérését Twitter-üzenet formájában hozta nyilvánosságra.

Winfrey az elmúlt hónapban Tina Turner énekesnő esküvőjére látogatott Svájcba. Zürichben betért egy üzletbe, ahol egy fekete, krokodilbőrből készült táskát szeretett volna közelebbről megnézni, ám az eladó kérését megtagadta. "Ön nem ezt a táskát akarja látni. Ez a túl drága lenne Önnek" - idézte Winfrey az eladót, aki helyette egy kisebb, olcsóbbat ajánlott neki.

Winfrey, akit a világ egyik leggazdagabb nőjeként tartanak számon és vagyonát több mint kétmilliárd euróra becsülik, az Entertainment Tonight című amerikai tévéműsornak és Larry Kingnek az Ora TV-ben adott interjújában számolt be az esetről.

Elmondta: kétszer is kérte a táskát, ám továbbra sem kapta meg. "Egy pillanatra eszembe jutott, hogy most megvásárolom az egész boltot. De akkor az eladó is hatalmas összeget zsebelt volna be" - mondta a műsorvezető, aki mindenféle tiltakozás nélkül elhagyta az üzletet. Hangsúlyozta, tapasztalata "azt bizonyítja, hogy a rasszizmus továbbra is problémát jelent". Az Oprah Winfrey Show-t nem vetítették Svájcban.

Markus Hünig, a Bahnhofstrasse nevű zürichi bevásárlóutca szervezetének elnöke az eladó viselkedését "helytelennek találta", elmondása szerint eddig nem hallott még hasonló esetről - írja internetes oldalán a Tagesanzeiger című svájci lap.

Arról, hogy hol történt az eset, Winfrey nem számolt be, ám a Blick.ch internetes oldal kiderítette, hogy a Trois Pommes üzletről volt szó. Az üzlet tulajdonosa, Trudie Götz bocsánatot kért eladója nevében, ugyanakkor elmondta, hogy szerinte félreértésről van szó. A Winfrey által kinézett, 35 ezer frank (mintegy 8,4 millió forint) értékű táskát ugyanis a kirakatban biztonsági üveg mögött helyezték el, ezért az eladó első lépésként egy hasonló táskát akart csak mutatni Winfrey-nek, őt azonban ez nem érdekelte. Trudie Götz szerint üzletükben nem tesznek különbséget a hozzájuk betérők között.

Az eset épp akkor került nyilvánosságra, amikor egyébként is sok politikai vita zajlik néhány svájci város azon terve miatt, hogy a menedékkérőket kitiltanák bizonyos közterületekről, mint például uszodákból, sportpályákról és könyvtárakból. Svájcban jelenleg mintegy 48 ezer menedékkérőt tartanak számon, ez - a lakosság arányában - az európai átlag kétszerese.

Kimaradt?