Erdély-szerte száradnak ki a kutak

Az elhúzódó kánikula és csapadékhiány nyomán Hunyad megyében egyre több településen jelent gondot a vízellátás, írta pénteken a Nyugati Jelen. Az utóbbi napokban közel 50 ezer liternyi vizet kellett kiszállítani a Maros jobb partján fekvő településekre, ahol számos gazdaságban kiszáradtak a kutak.

Az emberek ivóvíz nélkül maradtak Bezsán faluban, Boholoton és Kecskedágán. De a szomszédos településeken is gondot jelent a vízellátás. Marossolymosra 12 ezer liternyi ivóvizet szállított ki a katasztrófavédelem, Kőrösbányára pedig 9 köbmétert. „A víz szállítását ciszternás járművekkel oldjuk meg. Egy alkalommal maximum 9 köbméter vizet tudunk a helyszínre vinni”– közölte a sajtóval Anemona Doda, a Katasztrófaelhárító Felügyelőség (ISU) szóvivője.

Állítása szerint az idei kánikula messze kevesebb gondot okoz, mint tavaly. 2012 nyarán 522 köbméter vizet kellett kiszállítaniuk olyan falvakba, ahol kutakból történik a lakosság vízellátása. Tavaly már júliusban gondot okozott a vízhiány, most azonban a nyár fele problémamentesen telt el – mutatott a biztató statisztikákra az ISU-felügyelő.

Székelyföldön sincs víz

A székelyföldi, Barót környéki falvakban is a szárazság és a kutak alacsony vízszintje miatt gondok keletkeztek, melyek elsősorban az állatok vízellátásában okoznak fennakadást.

Felsőrákoson ennél súlyosabb a helyzet: ott már a legszükségesebb háztartási igények kielégítésére sincs elegendő víz, írja a Székely Hírmondó. Kotecz Attila, a baróti önkormányzat felsőrákosi képviselője elmondta, a városi tűzoltóautó minden kedden és pénteken vizet visz a faluba, így próbálnak a gondokon legalább részben enyhíteni, de lévén, hogy a kutak szinte teljesen kiszáradtak, a faluban pedig nincs vezetékes víz, a helyieknek mosni, tisztálkodni sincs amivel.

Bodosban egy patakmedret tisztított meg a baróti hivatal gépe, azért, hogy ott legalább gyűljön valamennyi víz az állatoknak, Nagybaconban a legelőkön levő állatok vízellátása okoz egyre nagyobb fejtörést a szárazság miatt.

Kimaradt?