Még lehet nevezni a kézdivásárhelyi Pityókafesztiválra

Az Őszi Sokadalom értékszüretének egyik ígéretes színfoltja lesz a Kovászna Megyei Kis- és Középvállakozók (ASIMCOV) háromnapos, Zöld Napok programjának részeként megszervezett, IV. Pityókafesztivál. Idén új helyszínen, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban lehet majd felszerelni a bográcsokat, a jelentkezés még nyitott.

Három-négy fős csapatokban várják a jelentkezőket a IV. Pityókafesztivál szervezői, augusztus 25-ig lehet még regisztrálni egy frappáns csapatnévvel és jól kigondolt, hagyományos recept szerint készült pityókás menüvel a fesztivál honlapján.

Augusztus 31-én, szombaton új helyszínen, a kézdivásárhelyi sétatéren, a Molnár Józsiás parkban zajlik majd a verseny 10 és 17 óra között. Kerekes Adél, a kézdivásárhelyi ASIMCOV munkatársa elmondta, eddig már tíz csapat iratkozott be a főzőcskére, többségben Kovászna megyéből, de a szomszédos Hargita megye is képviselve lesz, valamint a magyarországi testvértelepülések is megvillogtatják gasztronómiai tudásukat az Őszi Sokadalom vendégei előtt.

A szervezők a sátoron kívül tűzifát, bográcsot és a fő alapanyagot, a pityókát is biztosítják a főzéshez, a nyertes csapatok pedig értékes ajándékcsomagban részesülnek a zsűri értékelője után. A benevezőket terheli a kötény, a fűszerek és egy igen fontos versenyszám, az asztaldíszítéshez szükséges kellékek, valamint a kóstolónak szánt hidegtál, házi kenyér, sütemények és egyéb desszertek, illetve az elmaradhatatlan borvíz beszerzése.

A látogatók is kivehetik a részüket az ízlelgetésből: 6 lejért „kóstoló” érmét vásárolhatnak (érme, edény és evőeszköz), amelyet átadnak a csapatoknak, ahol kóstolni szeretnének. A legtöbb érmét összegyűjtő csapat további díjban részesül.

Jó tudni, hogy a zsűri nem csak a főételt, de a csapat öltözetét, hangulatát is pontozza, de a főzési előkészületek alatt is ádázan figyel a hozzávalók előkészítésére, az asztaldíszítésre, és a menü tálalási módja is górcső alá kerül.

Kimaradt?