Magyar juhok legelnek Bécsben, hivatalos küldetésben

Negyven magyar racka juhot állított szolgálatba a Bécsi Erdészeti Hivatal, hogy környezetkímélő módon tartsák karban az osztrák főváros közelében található természetvédelmi terület száraz rétjeit, írta csütörtökön a kisalfold.hu.

A Bécsi Erdészeti Hivatal új projektje keretében negyven – Ausztriában alig ismert – magyar racka juhot helyezett ki a Duna melletti természetvédelmi területen, az Obere Lobauban, hogy a segítségükkel őrizzék meg az itt található természetes élőhelyeket.

A negyven állatból álló kis nyájra egy pásztor ügyel, aki a rétnek mindig más-más részére tereli a juhokat. Augusztus folyamán további ritka fajtákkal – négyszarvú Jakob juhval, Heidenschnuckéval, ókulás juhval és tiroli szirti juhval – bővítik a nyájat. A látogatókat arra kérik, hogy ne etessék az állatokat, a kutyákat pedig tartsák pórázon.

Az Obere Lobau a bécsiek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye, amely a Duna mentén 36 kilométer hosszan elterülő Donau-Auen Nemzeti Parkhoz tartozik. Az osztrák fővárostól a Morva torkolatáig tartó, 9.300 hektáros nemzeti parkot 1996-ban helyezték védelem alá – ez Közép-Európa utolsó összefüggő ártéri erdője. A tájat a szabályozatlanul folyó Duna ingadozó vízállása alakítja folyton újra.

Itt vezet keresztül a 7-es számú borút (Weinwanderweg 07) és a Duna menti kerékpárút is. A bécsiek pedig akár hajóval is kimehetnek a Lobauba, hogy 1-3 órás kirándulás keretében ismerkedjenek meg az ártéri erdők flórájával és faunájával.

Kimaradt?