Te megfejtetted már személyi számod rejtélyeit?

Az első kilenc számjegyéről személyi számuknak (CNP) legtöbben tudják, hogy mit jelölnek, az utolsó négyről azonban már lényegesen kevesebb a jó tipp. De akár az első számjegy is okozhat meglepetéseket.

A ma élő emberek többségéről elmondható, hogy vannak „egyesek és kettesek”, de mi a magyarázat arra, hogy 2000-től csak 5-ösök és 6-osok születtek? Hol vannak a 3-asok és 4-esek, na és a 7, 8 , 9 számúak? Merthogy léteztek, illetve léteznek ilyenek is. Az első számjegy ugyanis nem csak a személy nemére utal (a páratlan szám férfire, a páros nőre), hanem a születés évszázadára és az elsődleges állampolgárságra is.

Az 1800 és 1899 között születettek személyi száma 3-mal és 4-gyel kezdődött, ezért van az, hogy az 1-es és 2-es 1900 és 1999 közöttiek után 5-ös és 6-os kezdőszámokat kaptak az újszülöttek. 7-es és 8-as kezdőszámuk azoknak van, akik külföldiek, de Romániában születtek, és romániai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.  A 9-es számjegy azoké a külföldieké, akik nem rendelkeznek romániai tartózkodási engedéllyel.

Az első utáni számjegyeket is mindannyian megfejtettük már: születési évünk utolsó két számjegyét, a hónap számát, majd a születésünk napját jelölik. A következő két karakter sem okoz sokaknak fejtörést, tudjuk: ez a szám a megyét jelöli, ahol világra jöttünk, pontosabban ahol az állandó lakhelyünk volt a CNP kiosztásakor. Az utolsó előtti három számjegy egy 001 és 999 közötti sorszám, amely megkülönböztet bennünket aztoktól, akik ugyanabban a megyében és ugyanazon a napon születtek, mint mi.

Az utolsó számjegy úgynevezett kontrollszám, amellyel a CNP érvényességét ellenőrizhetik, és amely kissé hosszadalmas, de nem túl bonyolult matematikai műveletekkel számolható ki. Személyi számunk első 12 számjegye alá a következő számsort kell írnunk: 279146358279, majd az egymás alatti számjegyeket összeszoroznunk, az így kapott számokat pedig összeadnunk. Az eredményt osztjuk 11-gyel, a maradékul kapott értéket pedig odaírhatjuk a személyi számunk végére (megegyezik a 13. számjeggyel). Ha a maradék 10, akkor a CNP utolsó számjegye 1.

Kimaradt?