Csaknem kéz a kézben távozott egy turista egy szoborral

Nem is olyan rég történt, hogy egy kínai gyerek helyrehozhatatlan kárt tett egy több ezer éves egyiptomi műemlékben, máris itt a következő művészeti szerencsétlenség. Ezúttal egy amerikai turista okozta a bajt: letörte egy 14. században készült szobor egyik ujját.

Az eset Firenzében, a Museo dell’Opera del Duomo-ban történt meg Giovanni d’Ambrogio egyik alkotásával. Az esetet a biztonsági őr is látta, aki szerint a férfi csak meg akarta érinteni a műalkotást (annak ellenére, hogy tudhatta: kiállított tárgyakhoz nem nyúlunk), aztán a baj olyan hirtelen jött, hogy már semmit nem lehetett tenni.

Noha az amerikai férfi sűrűn kérte a bocsánatot, így is nagyon komoly büntetésre számíthat. Az intézmény igazgatója, Timothy Verdun szerint a „Hozzáérni tilos” táblákat úgy látszik mostantól jobban látható helyre kell tenni, mert egyesek kezdenek elfeledkezni róluk.

Véletlenül tette, de ettől függetlenül nem számíthat barátságos eljárásra. Jó figyelmeztetés ez mindazoknak, akik nem veszik komolyan a szabályokat, és hozzá-hozzányúlnak kiállított múzeumi darabokhoz.

Kimaradt?