„Úgy akarják átszervezni az országot, hogy nekünk rossz legyen”

Románia 20-30 év múlva szétesik magától, ha a hatalmon lévő politikusok nem kezdenek a valós problémákkal foglalkozni, hanem inkább a magyar-veszélyre alapozva lesik a szavazatokat, jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke.

A napokban Traian Băsescu államfő ugyanis elutasította egy Hargita, Kovászna és Maros megyékből álló, magyar többségű közigazgatási régió létrehozását, és kijelentette, hogy nem hoznak létre "országot az országon belül", csak akkora autonómiát kaphatnak, mint Caracal. Antal Árpád sajtótájékoztatóján válaszként kifejtette: bennünket nem zavar, ha Caracal is ugyanakkora autonómiát szeretne mint mi, de végre jussunk el oda, hogy a helyi ügyekben helyben dönthessünk. Ezzel szemben folyamatosan központosítanak, például legutóbb a megyei pénzügyeket régiós központokba vonták össze.

„Aggasztó, hogy lassan nem maradnak partnereink ebben az országban, és ez nagyon veszélyes helyzetet teremthet”, mutatott rá Antal Árpád, aki rámutatott: Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu és mások úgy akarják átszervezni ezt az országot, hogy a magyaroknak rossz legyen. Az pedig komoly veszélyt jelent, ha a romániai magyar kisebbségnek nincsenek partnerei, akivel tárgyalhatna”, véli Antal Árpád, aki kemény hangon bírálta a román politikusokat. „Ébredjenek fel a románok, az országban nem a magyarok a probléma, hanem a szociális és demográfiai bajokat kellene kezelni”.  Rámutatott, hogy 2013-ban született romániai gyerekek 40 százaléka mély szegénységbe jön a világra, illetve az ország másik nagy problémája az elvándorlás. „Ezek a nemzetbiztonsági kockázatok, nem pedig a romániai magyarok”, véli a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Hozzátette: a magyar állam tett egy „ajánlatot” a külhoni magyaroknak azzal, hogy állampolgárságot adott. Bár Antal Árpád nem bíztat kivándorlásra, de felvetette azt, hogy mi történne, ha a romániai magyarok az anyaországba vándorolnának. „Ki költözne helyünkbe, kínaiak vagy arabok, az jobb lenne az országnak?”, kérdi a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki szerint a román állam túl kellene licitálja a magyar államot, azért, hogy itt tartsa a magyar kisebbséget. „Ez az ország 20-30 év múlva szétesik magától, elfogy a lakosság, ha nem kezdenek foglalkozni a valós problémákkal, hanem a magyar veszélyre alapozva remélnek szavazatokat a következő választásokon”, szögezte le Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?