Borbély: „végre megjött az USL-kormány esze”

“Végre megjött az esze a kormánykoalíciónak és belátja, hogy a regionalizálás erőltetése idén elhamarkodott döntés lett volna” – reagált Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Crin Antonescu, a Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnökének azon kedd esti nyilatkozatára, miszerint mind Románia területi felosztása, mind pedig az alkotmánymódosítás jövő évre halasztódik. Borbély hangsúlyozta, figyelembe véve azt, hogy a szövetségen kívül – amely 3 évvel ezelőtt letette a 16 régiós változatát – egyetlen román politikai alakulatnak sem volt egy kialakult, következetes álláspontja a regionalizációról, ez egy ésszerű döntés, amely időt ad további tárgyalásokra, és ez mindenképp jó.  

„Az RMDSZ véleménye az, hogy a tervezett régiósításra nincs szükség, kivált mert egyértelmű, hogy a kormány elképzelései értelmében ez csak azt jelentené, hogy hatásköröket vesznek el a megyéktől és ilyen szempontból nem csak a székelyföldi, de a partiumi régió is veszélybe kerülne, és mi ott is érdekeltek vagyunk. Mi a továbbiakban sem mondunk le arról, hogy a következő hetekben, hónapokban különböző figyelemfelkeltő akciókkal, akár civil szervezetek bevonásával, felhívjuk a mostani kormánykoalíciót figyelmét arra, hogy nem lehet leseperni az asztalról egy majdnem másfél milliós közösségnek az akaratát” – fogalmazott Borbély László.

Hozzátette, az USL társelnökeinek álláspontjától függetlenül, az őszi tüntetésekre sor kerül. „Felmutatjuk az akaratunkat és várjuk a további tárgyalásokat, mint ahogyan azt is, hogy ezen kérdések elsősorban szakértői szinten legyenek megoldva, nem pedig politikai érdekek szintjén” – fogalmazott az RMDSZ alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?