„A rossz kormányzás miatt késik az autópálya-építés”

A kormány magatehetetlenségének, a rossz kormányzásnak tulajdonította Traian Băsescu, hogy áll a munka a Nagylak-Arad autópálya építőtelepén.

Az államfő szerdán a helyszínen szemlélte meg a magyar-román államhatárt Araddal összekötő autópálya építőtelepét, és felszólította a kormányt, hogy "ébredjen fel", és folytassa a pályaépítést.

Băsescu emlékeztetett rá, hogy a Nagylak-Pécska szakaszon tavaly novemberben függesztették fel a pályaépítést az építő cég pénzügyi visszaélései miatt, ám a kormány azóta sem adta át más építőnek a munkát, a Pécska-Arad szakaszon pedig ez év júliusában álltak le a munkálatok, miután az építővállalat fizetésképtelenséget jelentett.

Az államfő indokolatlannak tartotta a Pécska-Arad pályaszakasz építési munkálatainak a felfüggesztését. Kijelentette, az építő fizetésképtelensége nem ok a munkálatok leállítására. Szerinte a kormánynak közbe kellett volna lépnie, hogy biztosítsa a munka folytatását, hiszen a pályaépítés költségeit az Európai Unió megtéríti. Szerinte a kormány megfeledkezett arról, hogy az építőiparban nyáron lehet haladni a munkával.

A magyarországi M5-ös autópályához csatlakozó dél-erdélyi Nagylak-Arad-Temesvár-Lugos-Déva-Nagyszeben autópályából eddig az Arad és Temesvár közötti 54 kilométeres szakaszt, valamint a Déva és Szászváros közötti 33 kilométeres szakaszt adták át a forgalomnak.

 

Kimaradt?